Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд.

...
Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд.
Коментари Харесай

Делът на аутсорсинг индустрията в България се очаква да достигне 10% от икономиката

Размерът на аутсорсинг бранша в България възлиза на 2.4 милиарда евро за 2018 година Това демонстрират данните от годишния отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация. За предходната година промишлеността образува 5.2% от годишния БВП (БВП) на страната, спрямо 4.8% през 2017 година

Резултатите на промишлеността на изнесените услуги за 2018 година са по-добри от предстоящите. Оперативните доходи нарастват с 19.5% вместо плануваните в миналогодишното издание 15.8%. При опазване на този позитивен тренд се чака до 2022 година приходите в бранша да се удвоят до 4.8 милиарда евро, а относителният дял на аутсорсинга в Брутният вътрешен продукт да доближи 9.2%.

Анализът е направен от SeeNews и включва данни за 583 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ аутсорсинг през 2018 година. Съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги е съвсем изравнено, с извънредно лек превес на ИТ от единствено 3 компании.

Заетите нарастват с близо 10%

Данните демонстрират, че аутсорсинг секторът образува 2% от пазара на труда в България. В него са заети повече от 73 600 души към края на 2018 година (над 9% растеж за последната година). Прогнозите са към 2022 година броят им да надвиши 80 хиляди души. Едновременно с това промишлеността генерира 8.5% от всички разноски за заплати в иконо­миката през 2018 година Това демонстрира, че заплатите в бранша са в пъти по-високи от междинната за страната. Компаниите от сектора вършат и 7% от всички разноски за обществено обезпечаване в националната стопанска система през годи­ната.

Като наклонност през последната година се обрисува двойния растеж в броя на опериращите в България Центрове за споделени услуги. Това е подсекторът, в който са ангажирани 1/5 от всички чиновници в промишлеността. Само през последната година заетостта в този вид компании се е нараснала с близо 25%. Заради мащаба им и висококвалифицираните услуги, които се правят в България за фирмите им майки, този подсектор образува и най-големия принос към страната във връзка с изплатени работни заплати и осигуровки като безспорна тежест.

" От 2012 година, когато създадохме Българска аутсорсинг асоциация, до момента станахме очевидци на значими трансформации в бранша. От съвсем напълно ценово насочена промишленост, ние се превърнахме в бранш, който основава висока добавена стойност посредством нововъведения, създаване на софтуерни артикули, съвременни бизнес услуги и решения. Този сериозен обществен и стопански отпечатък, който оставяме, е мотор за развиването на новата междинна класа на България ", разяснява разбора сподели Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен шеф на A Data Pro.

През последните години промишлеността на изнесените услуги продължава с районната си агресия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават огромните градове с университети, като се следи наклонност за изнасяне на активността отвън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също притеглят от ден на ден нови компании.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР