Разменяме си туристи със съседите, за ваканция в чужбина броим

...
Разменяме си туристи със съседите, за ваканция в чужбина броим
Коментари Харесай

Харчим 275 лв. на човек за празниците

Разменяме си туристи със съседите, за почивка в чужбина броим 525 лева


Средно 275 лв. на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година. Това изясни пред “Труд ” шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със фамилията и приятелите си, е включено настаняване, хранене и превоз, изясни той. Почти двойно ни коства отдихът в чужбина за празниците, макар че до близки страни се оферират и доста евтини пакети от порядъка на 170-200 лв. на човек, в които също са включени разноските за хотел, хранения, празнична вечеря и превоз, посочи Драганов. За коледна или новогодишна почивка в чужбина броим приблизително 525 лв., защото въпреки всичко част от тези, които са избрали да честват отвън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.
 Голяма част от българите и тази година ще честват на площадите в страната, защото това е по-евтино, а купонът е обезпечен, както и гостуващите известни родни реализатори Голяма част от българите и тази година ще честват на площадите в страната, защото това е по-евтино, а купонът е обезпечен, както и гостуващите известни родни реализатори
Цените спрямо предходната година са нараснали приблизително с сред 7 и 11 на 100, добави още Драганов. Въпреки това Коледа и Нова година отвън дома или посещение на другари и родственици ще подхващат общо 540 хиляди българи. По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България, като единствено към 110 000 ще стегнат куфарите за пътешестване зад граница за празниците.

Повече ще са пътуващите и празнуващите отвън дома с другари и бизнес сътрудници за Нова година, до момента в който обичайно фамилния празник Коледа българите избират да посрещнат със фамилията си.

Сред най-търсените пакети от сънародниците ни за празниците са ваканции в спа и зимни курорти. Там където се предлага комбиниране сред двете варианти, местата от дълго време са изчерпани, обясниха специалисти. Освен първокласни хотели се търсят и къщи за посетители и вили, които разрешават фирмите да честват необезпокоявани.

Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, обичайно са се насочили главно към прилежащите ни страни като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга огромна група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има огромна българска диаспора, с цел да честват дружно с другари и родственици, сподели още Драганов.

Има интерес и към по-екзотични оферти като Лапландия, Дубай и Египет, само че обичайно се търсят пакетите за европейските градове и столици като Лондон, Прага, Дъблин, Рим, Милано и Москва, уточни пред вестника ръководителят на Българската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници Байко Байков.

Всъщност броят на българите, които ще отпътуват за тези страни и броят на идващите от тях у нас за празниците са съвсем равни. 135 000 чужденци ще вдигнат празнични тостове в родните курорти, като те са главно от прилежащите страни – Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Голяма част от българите ще посрещнат Нова година площадите в страната, защото това е по-евтино, а купонът е обезпечен с гостуващи известни родни реализатори. Освен това в по-големите градове по традиция се обезпечава и безвъзмезден превоз в новогодишната нощ. Единственият минус на празнуването може да се окажат ниските температури. Традиционно обаче веселбата на площада стартира час и половина преди среднощ и продължава до дребните часове на 1-ви януари.

Продават последните места


Все още можете да резервирате хотел или къща за посетители за Коледа и Нова година, само че в най-престижните места за настаняване, зимни и балнеоцентрове, към този момент са съвсем изчерпани. Само няколко дни късмет имате към момента да се уредите с пакет в спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански, Поморие или Кюстендил, защото това са измежду най-търсените оферти. В огромните зимни центрове като Банско, Пампорово и Боровец също можете да намерите свободни места, само че не и в най-атрактивните хотели. Предложенията за къщи за посетители и вили, в които фирмите честват отделени, също към този момент са съвсем изчерпани.

Нашенци избират купона до зори в западнатата ни съседка


Сърбия притегля Северозапада с ниски цени


По 100 лв. дневно с хотел и храна

Любомир Йорданов
 Празникът в Сърбия е с отрупани маси и забава от сърце, описват фенове на кулинарните екскурзии. Празникът в Сърбия е с отрупани маси и забава от сърце, описват фенове на кулинарните екскурзии.
Дойдат ли последните дни на декември пътищата към границата със Сърбия в Северозападна България замязват на пътищата към Гърция през август. Автомобили и рейсове, цялостни със фамилии и компании поемат към хотели и заведения за хранене в западната ни съседка, с цел да посрещат Нова година.

“Празникът в Сърбия е ужасно, запаметяващо се прекарване, и то на естествени цени ”, споделят участници в задграничните купони.

“За шеста година подред посрещам Нова година в Сърбия и съм доста удовлетворен. Всичко е на равнище. Вкусът на храната е същински – и месото, и зеленчуците, и алкохолът са локално произвеждане, с необикновено и от дълго време забравено у нас качество ”, описват пред “Труд ” Михаил и Дора Гергови от Лом.

В сръбските заведения за хранене и механи за празника свирят оркестри, наричани “жива свирка ”, а песните и танците са до зори.

През туристическа организация Нова година в Сърбия коства по към 100 лв. дневно с хотел и храна, само че в случай че човек самичък си провежда празника, цената може да падне много, поучават опитни нашенци.

Благоевградчани харесаха Македония


Сандански и Банско цялостни за 31 декември


В Македония пакети за два дни от 150 до 250 лв.

Светлана Василева

Курортите Банско и Сандански са цялостни за Нова година, регистрират туроператорите. А благоевградчани си харесаха Македония като дестинация за празника.

В Сандански регистрират съвсем на 100 % заета леглова база в три-, четири- и петзвездните хотели. Свободни места към момента има в частни квартири и крайпътни мотели и хотели. Над 6000 са леглата в община Сандански, включително и частните квартири, демонстрира информация на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. Очакванията са гостите да налеят към 1 млн. лева в бизнеса в града в дните към Нова година.
Банско също е цялостно, още повече че и сезона започва две седмици по-рано.

Хотелиерите още веднъж регистрират, че българите са най-многобройните клиенти. Градове в Македония пък привлякоха благоевградчани с положителни предложения и отлична кухня. Пакети за два дни от 150 до 250 лв. на човек се оказаха допустими за нашенци. Кулинарният туризъм и отлични хотели от ден на ден примамват благоевградчани към македонските градове.

На морето


Петзвездни хотели и „ Сигнал “ за Нова година


Концерт на площада с Дара и Венци Венц

Мария Кехайова

В новогодишната нощ в петзвездни хотели ще пеят група “Сигнал ”, а кувертът е 259 лв.. Предлагат се над 40 типа подмладяващи и разкрасителни процедури, тъй че посетителите могат да съчетаят посрещането на 2019 година със спа – отмора.

За 31 декември, всички бургаски хотели и заведения ще работят с цялостна пара. Градът е с невиждана декорация, целият център грее в гирлянди и елхи.

Четиризвездни хотели предлага също куверти за Нова година, ще има специфична музикална стратегия с диджей, а цената на човек е 260 лв.. Хотелите разполага целогодишно с топъл басейн и фитнес.

Жителите и гостите на града за поредна година могат да посрещнат 2019- а на площада, където ще има концерт, а в среднощ ще се извие хоро. Автобусите от комплексите на града към центъра, ще возят гратис в часовете към настъпването на Нова година. Празничният концерт ще стартира в 22 часа, като водещ ще е ди джей Мартен, с присъединяване на националната певица Жечка Сланинкова, на Дара и Венци Венц.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР