Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може

Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може ...

Красива танцьорка омагьосва Пловдив със салса фиести.Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може да стане причина за възникването на мощно торнадо в Северна Каролина, допусна метеорологът Едуард Лоуренц през 1963 г. Тази мисъл роди „ефектът на пеперудата“ - една от най-нашумелите в научния свят теории на хаоса.

В Европейската столица на културата се наблюдават и по-вълнуващи феномени - махването на крилете на пеперудата може да причини ураган още на същото място, в сърцата на любителите на кубинската музика. „Марипоса“ (на испански - „пеперуда“) е името, което е избрала за своя танцов клуб пловдивската красавица Виолета Чалъкова. „Пеперудата е символ на ново начало и свобода“, убедена тя.

Създаденият преди 7 години клуб за салса и бачата се утвърди на оспорваната сцена на европейската столица на културата. Днес танцьорите на „Марипоса“ надхвърлят 80. Те подлудяват града при всички по-големи фиести под тепетата -като „Музика под звездите“, нощните танци в Капана, дефилето „Моден Капан“ и други.

„Стъпките са трудни, но при желание всеки може да ги научи“, усмихва се с разбиране Виолета, която е и един от любимите модели на пловдивските фотографи. Танците не са всичко, което хората намират в залата в „Кършияка“. „Разтоварваме се и се забавляваме. Мнозина споделят, че салсата им действа терапевтично.

Вместо да ходят на психиатър, идват тук и се зареждат с положителна енергия. Влизаш в залата. Затваряме вратата, пускаме музиката и всичко друго се забравя, проблемите изчезват. Потапяш се в свят на красота и усмивки, в който има само светли емоции“, обяснява танцьорката.

Танците са нейната детска мечта. „От малка обичам тази музика. Латиноритмите силно ми въздействат - щом ги чуя, започва да ми ври отвътре. Баща ми тогава не ме пусна на танци, но по-късно веднъж видях в едно заведение как танцуват салса и много ми хареса“, спомня си Виолета.

Записва се на курс по латиноамерикански танци. „В тях има прекалено много пози и заучени движения. Стана ми скучно“ допълва тя. Обаянието на салсата открива при един от най-добрите танцьори в България - Петър Атанасов от клуб „Поко Локо“.

Виолета напредва изключително бързо ​- на петия месец за първи път отива на международен фестивал в Сърбия. Там за пръв път вижда големите майстори на салсата и създатели на жанра - кубинците. След няколко години тя узрява за идеята да създаде свой собствен клуб в Пловдив.

„Сега чувствам, че животът ми е осмислен. Случва се това, за което съм дошла на този свят - да създавам радост на хората и да ги запалвам по танците. Да им предам музиката по начина, по който я усещам“, подчертава Виолета. Пловдивската танцьорка се учи от световните легенди на салсата - Барбара Хименес и Диана Родригес.

„От всяка от тях избирам по нещо, което ми харесва. Вграждам го в моя собствен стил“, отбелязва тя. Движенията на Виолета са изключително леки и изчистени, сякаш не стъпва по земята. Танцът й силно наподобява полета на пеперудата, смятат нейните почитатели.

Любителите на салсата често участват и на фестивали зад граница - в Барселона, Тунис и Корфу. На българските фиести в Боровец, а вече и на международни фестивали като в Охрид, Чалъкова изнася открити уроци за танцьорите от цялата страна.

Върху герба на „Марипоса“ са изобразени кубинското и българско знаме. България и Куба са свързани в клуба и сега танцьорите събират дарения за семействата на жертвите от последния ураган на острова.

„Нейният танц е магия, която ни сплотява и всички в „Марипоса“ ставаме едно семейство“, казва сестрата на Виолета - Виктория Кушева. Тя е в клуба от неговото създаване. „Бях в девети клас и имах нужда точно от такава дейност. В началото мислех, че от мен няма да стане танцьор. Но след първата репетиция разбрах, че страстта към салсата е за цял живот“, посочва Виктория.

Тя усилено тренира, за да усвои новите стъпки и хореографии. „За мен сестра ми е вдъхновение, тя ме насърчава да се боря, да искам да бъда като нея“, допълва тя. Виктория разшифрова и философията на клуба: „Пеперудата е волна. Ние в „Марипоса“ сме свободни, забавляваме се, обичаме се и сме задружни“.

Не поглежда бял хляб

Виолета старателно избягва тестените изделия. Яде хляб само ако е специален. Бял хляб не поглежда. Иначе шоколадчета си хапвам, изобщо не се ограничавам, усмихва се тя. Набляга на зеленчуците и най-вече на зелената салата.

Обича да има и мръвка на трапезата. „Имам нужда от месо и си хапвам от всичко. Рибката я също я обожавам“, казва Чалъкова.

Три пъти седмично на фитнес

Като ученичка Виолета Чалъкова се е занимавала усърдно с лека атлетика. Бягала е на дълги разстояния и винаги е била в челната тройка на републикански и регионални състезания.

„От малка спортувам и организмът ми го търси. „Затова ходя на фитнес три пъти седмично, отделно от няколкото часа танци всяка вечер“, отбелязва ръководителката на „Марипоса“. По думите <210> танците са достатъчни за изгаряне на калориите и извайване на телата.

Виолета казва, че изготвя индивидуални програми за тренировки и всеки може да свърже с нея при интерес. Тя предпочита кръговите тренировки и прави супер серии без почивка. „Много съм издръжлива и ги уморявам всички“, заключава Виолета.

Източник: marica.bg