Разлютилата се търговска битка между двете най-мощни икономики в света

...
Разлютилата се търговска битка между двете най-мощни икономики в света
Коментари Харесай

Как ще се отрази на световната икономика напрежението между САЩ и Китай

Разлютилата се комерсиална борба сред двете най-мощни стопански системи в света навлезе в нов стадий с репресиите на Вашингтон против Пекин във връзка с износа на технологии. Съединени американски щати започнаха невиждани стъпки за ограничение на продажбата на съвременни компютърни чипове на Китай, ескалирайки напъните за ограничение на софтуерните и военни упоритости на Пекин. Развоят на събитията ще има резултат върху международната стопанска система, само че какъв тъкмо - специалистите се пробват да създадат прогноза, написа The Guardian.

Една от първите реакции идва от Apple. Американската компания отсрочи проектите си да употребява в продуктите си чипове на китайската Yangtze Memory Technologies. По информация на Nikkei те са били предопределени за производството на айфони, продавани в Китай.

Какво направиха Съединени американски щати?

В началото на октомври администрацията на Байдъл наложи надзор върху износа, с цел да ограничи достъпа на Китай до избрани полупроводникови чипове и съоръжение за произвеждане на чипове. Забраната изключва доставката на усъвършенствани чипове, в случай че те се на получили лиценз.

Според новите правила също по този начин на жителите на Съединени американски щати и притежателите на зелена карта им е неразрешено да работят по избрани технологии за китайски компании и организации.

Кои артикули влизат в обсега на новите правила?

Брейди Уанг, асоцииран шеф на Counterpoint Research в Хонконг, рестриктивните мерки за експорт ще включват компютърни чипове от висок клас, като A100/H100 на NVIDIA и GPU на Intel (Ponte Vecchio).

Правилата, които влязоха в действие неотложно, са разпратени тази година до топ производители като KLA, Lam Research и Applied Materials с настояването те незабавно да спрат  доставките на съоръжение до заводи, произвеждащи съвременни логичен чипове, които са напълно притежавани от Китай.

Министерството на търговията на Съединени американски щати съобщи, че контролът върху износа лимитира способността китайската страна да получава усъвършенствани изчислителни чипове, да създава и поддържа суперкомпютри и да създава усъвършенствани полупроводници.

Колко съществени са рестриктивните мерки?

Според Бил Бишоп, специалист по китайската политика, възбраната на чиповете съставлява “мащабна ескалация ” на комерсиалното и геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай. В своя бюлетин Sinocism той споделя, че занапред ще се разбере какъв е резултатът от новите ограничавания и че мнозина подценяват какъв брой значими са те за веригите за доставка на технологии и за бъдещето развиване на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Международната изследователска компания GlobalData вижда битка за доминация в областта на изкуствения разсъдък.

То “е в основата на това, което мнозина назовават ​​петата индустриална гражданска война ”, споделя Хосеп Бори от GolbalData и добавя, че битката е за световното икономическо водачество през идващите няколко десетилетия ”.

Въпреки че имат още една година, с цел да се съобразят с рестриктивните мерки, производителите на полупроводници в Азия като водещата на пазара тайванска компания TSMC, SK Hynix и Samsung също са застрашени от тях.

Според Клифърд Курц от S&P Global Ratings Клифърд Курц доста азиатско-тихоокеански софтуерни емитенти са способни да поемат финансовия удар през идващите 12 месеца, само че не по този начин стоят нещата в дълготраен проект.

Разполага ли Китай с задоволително вътрешно произвеждане на чипове?

Китай употребява повече от три четвърти от полупроводниците, продавани в международен мащаб, само че създава единствено към 15% от международното произвеждане. Затова специалисти споделят, че Китай не може да си обезпечи незабавна опция на оборудването, което получава от американски снабдители като KLA Corp, Applied Materials и Lam Research.
Boston Consulting Group пресметна през 2021 година, че страната ще се нуждае от най-малко 1 трилион $ спомагателни първични вложения, с цел да построи изцяло „ независими “ локални вериги за доставка на чипове.

Новите ограничавания може да насърчат китайските производители на чипове да се опитат да създават усъвършенствани чипове, като употребяват изобретателни инженерни решения с по-стари технологии, които не са предмет на глобите.

Последните ограничавания на Съединени американски щати доста ще забавят напредналата полупроводникова промишленост на Китай и производните технологии, измежду които AI, суперкомпютри, образование за независимо шофиране и така нататък, споделя Брейди Уанг от Counterpoint.

Реакцията на Китай

Китайската асоциация на полупроводниковата промишленост се надява държавното управление на Съединени американски щати да анулира решението си и да се върне към договарянията. На тазгодишния конгрес Си Дзинпин не пропусна да подчертае враждебността на задграничните съперници по пътя към постигането на една от задачите на Китай през последното десетилетие - софтуерната самодостатъчност.

Експерти са на мнение, че Пекин има прекомерно малко способи да принуди Вашингтон да се върне на масата на договарянията.

Какво следва?

За министър-председателя на Сингапур Ли Хсиен Лонг спорът сред Съединени американски щати и Китай ще сътвори „ по-малко постоянен свят “.

„ Последният ход на администрацията на Байдън е доста сериозен, сигурен съм, че са го обмислили деликатно “, сподели той на конференция в Австралия, допълвайки, че той може да има необятни нежелани последици.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР