Разложкото село Елешница пази старата традиция на писаните великденски яйца.

...
Разложкото село Елешница пази старата традиция на писаните великденски яйца.
Коментари Харесай

Старата традиция на писаните великденски яйца пазят в Елешница



Разложкото село Елешница пази остарялата традиция на писаните великденски яйца.

Още на Светли четвъртък всички дами в фамилията стартират да шарят красивите яйца, защото това лишава доста време. От четиригодишна Александра се учи от баба си да рисува фигурките.

„ Това е традиция, присъща за нашето село. Има химикалки, които са направени особено за восък и те се нагряват на свещ, тъй като восъкът изсъхва доста бързо “, споделя тя.

Най-красиви, само че и най-сложни за осъществяване, са яйцата с трицветни фигури, споделя баба Елена Мицина.

„ Ако искаш да са три цвята, слагаме първо яйцето в жълта багра и като изсъхне, рисуваме малко от фигурките, слагаме го в алената багра. Като изсъхне отново яйцето, довършваме го отново с восъка и най-после го слагаме в зелена или в синя багра “.

Восъчните фигури имат своята символика - житен клас за изобилие, цветни претекстове за здраве и наслада в фамилията, стилизиран е даже Исусовият венец от тръни. Първото яйце обаче постоянно е чисто и алено, прецизират дребните художнички Алекс и Криси.

„ То постоянно би трябвало да е алено, тъй като символизира кръвта на Иисус Христос. Най-възрастният го взема и шари кръст на челото на всеки един от фамилията. Пазим го до идната година “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР