Разлог се позиционира все по-добре на туристическата карта и се

...
Разлог се позиционира все по-добре на туристическата карта и се
Коментари Харесай

Разлог търси мястото си на туристическата карта

Разлог се нарежда все по-добре на туристическата карта и се трансформира в една от най-предпочитаните дестинации. Общо 376 536 са били нощувките през предходната година в хотели и къщи за посетители на община Разлог, като действително се усилват с 16% по отношение на 2018 година и над 40% по отношение на 2017 година, оповестяват от пресцентъра на общината.

Със своите минерални извори и благоприятни условия за спа отмора с. Баня се развива извънредно добре като туристическа дестинация и локалните поданици се радват на целогодишен туристопоток.
Пловене на Община Разлог са да развие още туристическите благоприятни условия на региона. В тази тенденция точно е и поканата на кмета инж. Красимир Герчев за осъществяване на работна среща на представители на локалния туристически отрасъл с министъра на туризма Николина Ангелкова и част от нейния екип.

Община Разлог се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на област Благоевград.

Релефът на общината е прекомерно разнороден, само че доминира най-вече планинския. Северните и северозападните ѝ елементи се заемат югоизточните скатове на Югозападния дял на Рила с най-висока точка 2485 метра. Югозападните елементи обгръщат част от североизточните скатове на Северен Пирин, като тук се издига първенеца на общината - връх Баюви дупки 2821 метра. Северната стена на върха се употребява от катерачи. Върхът се намира в рамките на резервата "Баюви дупки - Джинджирица ". Връх Баюви дупки е построен от окарстени мрамори. По западните му скатове минава туристическа екопътека. На върха се намират доста редки тревисти типове, измежду които единственото находище на жлезисточашковата очанка (медоносно растение) на Балканския полуостров. На 470 метра югоизточно от върха по основното било е ситуиран най-високият алпийски подслон в България - Кончето.

Цялата южна част се заема от северната половина на Разложката долина, като тук в коритото на река Места се намира най-ниската точка на общината - 692 м н.в. Източната част на общината, ситуирана на изток от долината на река Места (землището на село Елешница), попада в обсега на западнородопския хълм Дъбраш, като тук най-високата точка е връх Каракая 1635 метра.

В най-тясната, източната част на общината, от север на юг минава към 15 км от течението на река Места, в която се вливат реките Изток отдясно и Златарица отляво.

В община Разлог има и две залежи на минерални води с национално значение - в селата Баня и Елешница.

Най-северните елементи на общината попадат в Националния парк Рила, като тук са ситуирани хижа "Добърско ", курортната база "Равните мочури " и естествените забележителности Самодивска канара и Хайдушка канара.

Най-югозападните елементи на общината попадат в Националния парк Пирин, като тук се намира хижа "Яворов ".

В най-западната част, на границата с община Симитли, се намира седловината Предела, където също е построено курортно населено място и почивни станции. Седловината се явява първоначален пункт за туристическите направления - на юг за Пирин и на север за Рила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР