Разликите между Европейския съвет, Комисията и Парламента продължават да диктуват

...
Разликите между Европейския съвет, Комисията и Парламента продължават да диктуват
Коментари Харесай

Политико: Бермудският триъгълник, наричан Евросъюз

Разликите сред Европейския съвет, Комисията и Парламента не престават да диктуват дневния ред на Брюксел. Това написа Пол Тейлър, в разбор за „ Политико “. Ето какво гласи текстът, преведен от БГНЕС: 
Точно когато Европейският съюз трябваше да се развива напред като по-обединен блок, трите му огромни институции са отслабени и са във война между тях.
Това трябваше да бъде годината, в която Европейски Съюз да постави линия под тройната рецесия на еврозоната, миграцията и вота на Англия за излизане от съюза. След изборите през май Съюзът даде обещание да обърне внимание на своя електорат и да се оправи с световните проблеми като изменението на климата, комерсиалните войни, цифровата промяна и миграцията с навременни и ефикасни дейности.
Вместо това от 1 ноември датата, на която идващият ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен трябваше да встъпи в служба, пристигна и отмина,а потенциалът на Европейски Съюз да работи - камо ли да се промени напълно - наподобява все по-изплъзващ се.
Вместо да доведат Европейски Съюз в по-интегрирана епоха след Brexit, трите съществени институции, които би трябвало да си сътрудничат, с цел да обезпечат дейно действие на Съюза - Съветът, Комисията и Парламентът, се борят между тях.
Когато Фон дер Лайен встъпи в служба на 1 декември, следващото закъснение, нейният престиж ще бъде подкопаван от конфликти с Парламента, различия с националните столици и разногласия по отношение на назначенията и разпределението на труда в нейния екип.
Капацитетът на Европейски Съюз да извърши амбициозните цели, които си е сложил, в никакъв случай не е изглеждал по-несигурен..
Раздробеният парламент
Вълната на изборната интензивност на европейските избори през май сподели, че от ден на ден жители гледат към Европейски Съюз за търсене на решения, само че вотът също даде по-фрагментиран законодателен орган. Това значи, че политическите обединения ще бъдат по-трудни за създаване, а политиката ще бъде по-трудна за осъществяване.
Десноцентристката Европейска национална партия и лявоцентристките социалисти към този момент не командват болшинство дружно. Появата на демократичната група на Macron Обновление - упорит центристки противник на ЕНП - като незаместим трети сътрудник във всяка проевропейска коалиция, наруши тяхното уютно двуполюсно битие и дестабилизира системата.
Новият парламент към момента страда по модела за Spitzenkandidat за установяване избора на ръководител на Комисията, който беше изхвърлен през прозореца. Експертите по споразумяване на съюзи не се интересуват да улеснят нещата за ръководителя на Комисията, определен в подмолни договаряния сред водачите на Европейски Съюз.
Те отмъстиха с отменяне на трима претенденти за Комисията, което нанесе тежък удар на Фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон с дисквалификацията на неговото протеже Силви Гулар.
„ Комисията ще би трябвало да отдели доста повече време, с цел да се опита да измисли взаимни отстъпки във връзка с наличието “, предвижда един деец от Европейски Съюз.
Това е неприятна вест за Фон дер Лайен, която завоюва предопределение единствено с девет гласа в Парламента и чиято водеща стратегия - така наречен Европейска зелена договорка, предопределена да форсира куцащия преход на Европейски Съюз към нисковъглеродна стопанска система - ще се окаже изключително тежка за пробутване сред раздробените, враждебни институции, поради радикалните промени в метода на живот, навиците и разноските, които постанова за жителите и бизнеса.
Парализиран Съвет
Докато Парламентът работи, Съветът е неподвижен.
Разцепена на север-юг и изток-запад, групата от национални държавни управления - които към момента управляват финансите и портфейлите на националните стопански и обществени политики - не е в положение да реализира редица основни решения за подсилване на еврозоната, подкрепящи банковата активност на блока система, провалилата се промяна в политиката за леговище и имиграция, битката с световното стопляне и стабилизиране на Западните Балкани.
По подигравка на ориста, обединеното и несъмнено държание на Европейски Съюз на комплицираните и евентуално разграничителни договаряния за Brexit предостави необичаен модел на политическо и междуинституционално доближаване. Но това единение - което Мишел Барние, основният европейски договарящ за Brexit, предвижда, че водачите на Европейски Съюз ще „ употребяват “ за справяне с огромни провокации и установяване на „ позитивен дневен ред “ - не демонстрира признаци за разпространяване и върху други въпроси.
Консултациите на Барние и построяването на консенсус са в ослепителен контрастност с напъните на Макрон да завладее Брюксел с меч. Изглежда, че през днешния ден мнозина се опасяват от френската надмощие в Европейски Съюз след Brexit, в сравнение с се опасяват от групова импотентност в световните връзки.
След като беше посърнал в Народното събрание, френският водач се пробва да захлупи междуинституционалния спор, който заплашва да токсини председателството на Фон дер Лейен.
Уви, той може да утежни нещата. По време на последния Европейски съвет Макрон се опита да контракти помирение на закуска с Фон дер Лайен, немския канцлер Ангела Меркел и националните водачи от трите съществени политически групи, с цел да се опита да подсигурява, че неговият претендент за подмяна на отхвърлената Гулар ще има обезпечено несъмнено прекосяване.
Но парламентарните водачи не желаят да одобряват заповеди от националните водачи или да одобряват каквато и да е интервенция в правото им на инспекция на претендентите за Комисията.
Бермудски триъгълник
Някои чиновници на Брюксел предвиждат неограничена, егоистична и нецивилизована война против всички, в която всяка институция се бори за своето и сили в границите на всяка институция се бият със своите противници – страните, които са чисти инвеститори в бюджета,, против чисти получатели; амбициозни вицепрезиденти на Комисията против Фон дер Лайен и един против друг; EНП против Обвонена Европа и противоположното.
Първият огромен тест за това дали има вяра да се реализира доста през идващите пет години ще бъде, в случай че държавните управления на Европейски Съюз и Парламентът могат да реализират единодушие за дълготраен бюджет за интервала сред 2021 и 2027 година, откакто Англия напусне блока.
Засега нещата не наподобяват добре. Разговорите стопираха на срещата на върха на Европейския съвет по-рано този месец, където водачите признаха, че към момента са надалеч от компромис във връзка с размера на бюджета, по какъв начин ще се изразходва и кой може да получи отстъпка.
Въпросът дали да се обвърже финансирането с критерии като съблюдаване на върховенството на закона също изостря разделянето сред лагерите, като се усили опцията бюджетът да бъде занимателен.
Европейските гласоподаватели, които през май се оказаха рекордни като брой, ще се надяват водачите в Брюксел и други национални столици да намерят метод да работят дружно. Има някаква причина за вяра.
Предишните борби в междуинституционалните боеве постоянно завършваха с градивни взаимни отстъпки след интервал на измерване на мощ. „ Евросклерозата “ при започване на 80-те години предшества огромен пробив, когато ръководителят на френската социалистическа комисия и консервативният министър председател на Англия създадоха умозаключение за построяването на единния пазар.
Същите бързи смени на властта, които слагат институциите една против друга, също оферират благоприятни условия за пробиви.
Настъпващото овакантяване на Англия трансформира салдото на силите в границите на Съвета, който ще би трябвало да откри новата си непоклатимост. На новия парламент, в който повече от половината от членовете са новодошли, също ще му отнеме време, до момента в който свикне с неговите три или четири начини за шерване на властта. Един от методите за това би било да се контракти взаимна политическа платформа, сходна на немско съдружно съглашение, с цел да се построи взаимно доверие и да се даде на депутатите градивна, а не обструктивна роля.
Каквото и да решат в последна сметка, без значение дали приказваме за Съвета, Комисията и Парламента или ЕНП, социалистите и Обновяване на Европа - в Европа след Brexit за танго ще трябват трима.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР