Разликата между моделите достига 50W, показаха тестовеНовите процесори Intel Comet

...
Разликата между моделите достига 50W, показаха тестовеНовите процесори Intel Comet
Коментари Харесай

Comet Lake-S – колко консумират и греят новите процесори на Intel

Разликата сред моделите доближава 50W, демонстрираха проби

Новите процесори Intel Comet Lake-S употребяват приблизително 250W
(снимка: Intel)

Консумацията на сила и работните температури на новите процесори Intel Comet Lake-S са една от най-дискутираните тематики измежду запалянковците. Ясно беше, че нарасналите тактови честоти, при остаряла 14-нанометрова технология, няма да се отразят добре на тези основни параметри. Това се удостоверява в известна степен от проби на немски запалянко.

Роман Хартунг, прочут като der8auer, собственоръчно е измерил температурата и енергийната консумация на 30 от новите процесори Core i9-10900K. Чиповете са тествани при овърклок до 5,1GHz и напрежение 1,25V. За работно натоварване е употребен многопоточният бенмарк за продуктивност Cinebench R20, а охлаждането е осъществено със независимо направена течна система с 360-мм нагревател.
още по тематиката
Добрата вест е, че най-ниската стойност на оптималната температура на Core i9-10900K под натоварване е 79 °C, като с този индикатор могат да се похвалят седем от тестваните чипове, или 23,3% от всички.

При множеството процесори (67%) температурата не надвишава 85 °C. Най-горещият чип се нагрява до 92 °C. Средно, температурата на 30-те тествани процесора Core i9-10900K е на равнище 82,17 °C.

Що се отнася до енергийната консумация, най-ниският индикатор е 232W. При множеството процесори тя е на равнище към 250W, а максимумът доближава 278W!. Интересно е, че най-високото ползване не значи оптимално висока температура, както и, че най-ниското ползване не значи, че съответният чип нагрява минимум.



Немският запалянко изследва и въздействието на температурата на процесора върху енергийната консумация. Очаквано, с повишение на температурата пораства и потреблението – от 253W при температура -30 °C до 325W при съвсем 100 °C. Този опит с Core i9-10900K е извършен на тактова периодичност 5,3GHz при изстудяване с течен азот.

Освен това експертът разкрива, че овърклокът при минусови температури не постоянно дава най-хубав резултат – т.е. не се реализира най-висока тактова периодичност. При избрани температури, съпротивлението на медните връзки в силициевия кристал на процесора се усилва, което изисква повишение на напрежението и усложнява овърклока. Видно е, че при температури под нулата честотата се повишава мъчно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР