Разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна, коментира пред

...
Разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна, коментира пред
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна

Разликата сред ковид и сезонния грип е голяма, разяснява пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. доктор Асен Балтов.

" Неслучайно споделяме, че това е невидимата опасност, тъй като в първия миг си мислим, че караме един естествен грип - множеството първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с затруднения от грипа. Но протичането е доста по-сериозно, доста по-тежко и много са повече недоволствата - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има повреди и на други органи и системи, не е единствено на белия дроб, което приказва, че в действителност става въпрос за доста по-сериозна зараза от грипа ", посочи проф. Балтов.

В " Пирогов " идват доста тежки случаи с COVID-19, акцентира той и изясни, че му прави усещане, че всички заболели с коронавирусна зараза, признати в болничното заведение, са били на домашно лекуване, някои от тях повече от 10 дни и са употребили 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали резултат.

„ Лекувани са отдалечено от техните персонални лекари. При някои от тях се вижда извънредно тежки двустранни пневмонии, които са доста усложнени “, уточни проф. Балтов. Затова в болничното заведение вършат бързи скринингови проби, с цел да се ориентират лекарите за обстановката и се оказва, че при някои пациенти има струпване на антитела, което значи, че са минали през етапа на острата зараза и към този момент стартират да вършат имунен отговор.

„ Това приказва, че те в действителност са в доста тежко положение - прекарали вируса, само че са се усложнили с наслагване на бактериална зараза, която много затруднява тяхното лекуване “, изяснява шефът на Пирогов.

В лечебното заведение от през вчерашния ден е проработила лаборатория, в която ще се вършат проби за ковид. Днес се чака да излязат първите проби. За момента лабораторията не е на цялостен потенциал, тъй като е нужно стиковане с Националната референтна лаборатория, с цел да се сравнят резултатите. „ Към средата на седмицата ще стартира да действа на цялостни обороти и ще прави до 50 проучвания дневно “, увери проф.Балтов. /tribune.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР