Разликата между двата чипмейкъра ще се запази и в следващите

...
Разликата между двата чипмейкъра ще се запази и в следващите
Коментари Харесай

TSMC взима предимство в нанометрите спрямо Intel

Разликата сред двата чипмейкъра ще се резервира и в идващите години

TSMC стартира серийно произвеждане на чипове по 7-нанометров развой, почти равностоен на 10-нм технология на Intel

В продължение на доста години Intel е неоспорим водач в технологиите за произвеждане на чипове, изпреварвайки съперниците в по-тънките процеси. Т ова разреши на компанията от Санта Клара, Калифорния да реализира необикновено равнище на доходност.

Напоследък обаче водачеството на Intel в софтуерните процеси е под опасност, заради забавените периоди за асимилиране на 10-нанометровата технология за всеобщо произвеждане на чипове. Вече 4 години компанията употребява 14-нанометрова технология, изстисквайки всички сокове от нея.

В резултат на това, Intel освен престана да бъде категоричен водач в тази област, само че в действителност изостава. Най-опасният й противник – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – неотдавна стартира серийно произвеждане на чипове по 7-нанометров развой, почти равностоен на 10-нм технология на Intel.

В същото време Intel, въпреки че стартира лимитирани доставки на първите си 10-нанометрови чипове, ще внедри по-тънкия софтуерния развой в всеобщо произвеждане едвам през 2019 година и то евентуално през втората половина на годината.

Освен това, в случай че се съди по обществените изказвания на TSMC и отводът на Intel да приказва за дълготрайните си проекти, наподобява, че разликата сред двата чипмейкъра ще продължи да нараства през идващите години. Тайванската компания заяви, през 2019 година (вероятно през първата половина на годината) ще стартира  масово произвеждане на чипове по модернизиран 7-нанометров софтуерен развой, известeн като 7-nm+, който  използва литография в крайния ултравиолетов диапазон (EUV).
още по тематиката
Нещо повече, TSMC възнамерява серийно произвеждане на чипове по 5-нанометрова технология през 2020 година Компанията дава обещание доста да понижи площта на чиповете и потреблението на сила, като в същото време усили продуктивността, спрямо софтуерните процеси 7-нм и 7-нм+.

Като се има поради, че Apple по предписание е измежду първите клиенти на новите технологии на TSMC, разумно е да се чака, че тайванският чипмейкър ще се опита да приложи 5-нанометров развой със старта на производството на идващия iPhone през втората половина на 2020 година

В същото време Intel не оповестява съвсем нищо за проектите си за асимилиране ва 7-нанометровите технологии. Изглежда, че през идващите години компанията ще  бъде изместена от лидерската позиция от TSMC (а може би и от Samsung и GlobalFoundries) и принудена да работи в изискванията на догонващ състезател в полупроводниковата промишленост.

Ако тази обстановка продължи дълго време, без значение от превъзходството на продуктите на Intel в региона на дизайна, съперниците ще могат да компенсират минусите на своите решения посредством по-напреднали технологии. В резултат на софтуерното закъснение, продуктите на Intel може да станат по-малко привлекателни, компанията да претърпи загуба на облага и понижаване на пазарния дял.

Настоящата обстановка се характеризира още с възходящ напън от страна на AMD при PC и сървърните процесори и като цяло с намаляващо въздействие на x86-архитектурата на пазара, заради мобилната гражданска война, а всичко това е извънредно рисково за Intel.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР