Разликата между 50 км / ч и 60 км/ч е

...
Разликата между 50 км / ч и 60 км/ч е
Коментари Харесай

Какво виждат шофьорите при скорост от 70 километра в час

Разликата сред 50 км / ч и 60 км/ч е дребна, само че пешеходците и велосипедистите имат по-големи шансове да оцелеят при конфликт с автомобил. Шофьорът има повече време за реакция при шофиране с по-ниска скорост, по-широки хоризонти, по-кратък спирачен път, а всичко това води и по-малко произшествия с съдбовен край, написа СБА, представена от auto.blitz.bg.

Когато тази разлика в скоростта стане по-голяма (например, вместо с позволена скорост от 50 км в града, вие карате с 80 км в час), всичко се трансформира към по-лошо.

При шофиране с по-висока скорост, с изключение на всички коментирани и известни моменти, се трансформира и зрителното поле на човек. Факт, който не се дискутира постоянно и хората малко знаят за него.

Зрително поле назоваваме частта от пространството, която неподвижното око обгръща при дадена фиксация. Външните точки на тази част от пространството съставляват границите на зрителното поле.. Нормално това пространство е към 180 градуса настрана и към 60 градуса надолу и нагоре.

Научно потвърдено е, че колкото по-бързо караш, толкоз повече се стеснява зрителният диапазон на водача. Очите ни възприемат със скоростта на пешеходец – признато е, че той изминава по 4-5 км в час и при подобен ход той вижда в диапазон от 180 градуса. Обхвата на окото внезапно се трансформира, когато човек се качи зад кормилото на колата. При увеличение на скоростта периферното зрение понижава. Има проучвания, че при придвижване с 40 км в час зрителният диапазон на водача е 100 градуса. А при 130 км/ч към този момент спада до 30 градуса.

Имайте поради също, че с напредването на възрастта зрителното поле на хората също се трансформира.. Размерът на зрителната (видимата) област понижава с към един до три градуса на десетилетие през живота. По времето, когато достигнете 70-те и 80-те години може да имате периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса. И това е при естествена фиксация.

Вижте графика, която онагледява по какъв начин понижава зрителното поле при придвижване на автомобила с друга скорост.

Редица разбори демонстрират, че у нас 93% от злополуките стават поради човешка неточност. Над 50% от смъртните случаи за в резултат на превишена и несъобразена скорост. Скоростта по време на удара дефинира постоянно тежестта на следствията Известно е че 1% понижение на междинната скорост води до понижение на убитите с 3%.

Да се кара с рационална скорост не е досадна мантра, която се набива ненужно до погнуса. Има неща, които са свързани с нормалната физика и физиология на индивида. Колкото по-висока е скоростта, толкоз по-кратко е времето за реакция.

Графиката демонстрира при придвижване с избрана скорост какъв е спирачният път на автомобила, както и какви са възможностите за оцеляване на един пешеходец при удар с него (те са изразени в проценти).

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР