Разликата между 50 км/ч и 60 км/ч е малка, но

...
Разликата между 50 км/ч и 60 км/ч е малка, но
Коментари Харесай

93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Разликата сред 50 км/ч и 60 км/ч е дребна, само че пешеходците и велосипедистите имат по-големи шансове да оцелеят при конфликт с автомобил. Шофьорът има повече време за реакция при шофиране с по-ниска скорост, по-широки хоризонти, по-кратък спирачен път, а всичко това води и по-малко произшествия с съдбовен край. Когато тази разлика в скоростта стане по-голяма, всичко се трансформира към по-лошо.

При шофиране с по-висока скорост се трансформира и зрителното поле на човек. Факт, който не се дискутира постоянно и хората малко знаят за него.

Зрително поле е частта от пространството, която неподвижното око обгръща при дадена фиксация. Външните точки на тази част от пространството съставляват границите на зрителното поле.

Нормално това пространство е към 180 градуса настрана и към 60 градуса надолу и нагоре.

Научно потвърдено е, че колкото по-бързо караш, толкоз повече се стеснява зрителният диапазон на водача. Очите ни възприемат със скоростта на пешеходец - признато е, че той изминава по 4-5 км/ч и при подобен ход той вижда в диапазон от 180 градуса. Обхвата на окото внезапно се трансформира, когато човек се качи зад кормилото на колата.

При увеличение на скоростта периферното зрение понижава. Различни проучвания потвърждават, че при придвижване с 40 км/ч зрителният диапазон на водача е 100 градуса. А при 130 км/ч към този момент спада до 30 градуса.

Зрителното поле на хората се трансформира и с напредването на възрастта, припомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Размерът на забележимата област понижава с към 1 до 3 градуса на десетилетие през живота. Така, когато човек наближи 70-80 години, може да има периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса при естествена фиксация.

Редица разбори демонстрират, че у нас 93% от злополуките стават поради човешка неточност. Над 50% от смъртните случаи са в резултат на превишена и несъобразена скорост. Скоростта по време на удара постоянно дефинира тежестта на следствията. Известно е, че 1% понижение на междинната скорост, води до понижение на убитите с 3%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР