Разликата между 50 км/ч и 60 км/ч е малка, но

...
Разликата между 50 км/ч и 60 км/ч е малка, но
Коментари Харесай

93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Разликата сред 50 км/ч и 60 км/ч е дребна, само че пешеходците и велосипедистите имат по-големи шансове да оцелеят при конфликт с автомобил . Шофьорът има повече време за реакция при шофиране с по-ниска скорост , по-широки хоризонти, по-кратък спирачен път, а всичко това води и по-малко произшествия с съдбовен край. Когато тази разлика в скоростта стане по-голяма, всичко се трансформира към по-лошо.
 

При шофиране с по-висока скорост се трансформира и зрителното поле на човек. Факт, който не се дискутира постоянно и хората малко знаят за него.
 
 БГНЕС

Зрително поле е частта от пространството, която неподвижното око обгръща при дадена фиксация. Външните точки на тази част от пространството съставляват границите на зрителното поле.

Нормално това пространство е към 180 градуса настрана и към 60 градуса надолу и нагоре.-->

 БГНЕС

Научно потвърдено е, че колкото по-бързо караш, толкоз повече се стеснява зрителният диапазон на водача. Очите ни възприемат със скоростта на пешеходец - признато е, че той изминава по 4-5 км/ч и при подобен ход той вижда в диапазон от 180 градуса. Обхвата на окото внезапно се трансформира, когато човек се качи зад кормилото на колата.

При увеличение на скоростта периферното зрение понижава . Различни проучвания потвърждават, че при придвижване с 40 км/ч зрителният диапазон на водача е 100 градуса. А при 130 км/ч към този момент спада до 30 градуса.
 
 БГНЕС

Зрителното поле на хората се трансформира и с напредването на възрастта, припомнят от (СБА). Размерът на забележимата област понижава с към 1 до 3 градуса на десетилетие през живота. Така, когато човек наближи 70-80 години, може да има периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса при естествена фиксация.
 
 БГНЕС

Редица разбори демонстрират, че у нас 93% от злополуките стават поради човешка неточност . Над 50% от смъртните случаи за в резултат на превишена и несъобразена скорост . Скоростта по време на удара дефинира постоянно тежестта на следствията. Известно е, че 1% понижение на междинната скорост, води до понижение на убитите с 3%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР