Различните кръвни групи, т.е. четирите A, B, AB и 0,

...
Различните кръвни групи, т.е. четирите A, B, AB и 0,
Коментари Харесай

Тази кръвна група е най-податлива на заболявания

Различните кръвни групи, т.е. четирите A, B, AB и 0, са резултат от еволюционното развиване. Конкретно, това е повода, заради която всяка кръвна група се разграничава от другите.

Австрийският доктор Карл Ландштайнер през 1900 година открива, че има три кръвни групи A, B и 0. Това било голямо изобретение, което през 1930 година му донесло и Нобелова премия за достижение в медицината. Няколко години по-късно е открита и кръвна група AB.

Това, което прави една кръвна група да се разграничава от друга, са антигени, т.е. обвивката към алените кръвни телца, която оказва помощ на тялото да разпознае кои кръвни кафези са ваши.

Така че, в случай че пациент с кръвна група А получи преливане от донор, който принадлежи на кръвна група B, неговите антитела ще отхвърлят получената кръв, тъй като не му дават отговор.

Тук съществува и риск от съсирване на кръвта, което може да заплаши живота на пациента.

Какво би трябвало да знаете за вашата кръвна група?

Има два съществени типа антигени, които обкръжават алените кръвни кафези, наречени A и B. Ако кръвна група е AB тогава в тялото има и от двата типа антигени.

На кръвна група 0 пък и липсват и двата типа антигени, тъй че антителата на пациенти с кръвна група 0 могат да нападат тези антигени, в случай че одобряват кръвта, която има.

Именно заради това, личностите с кръвна група 0 би трябвало да одобряват кръв единствено от тяхната група.

Кръвна група А е най- остарялата, а всички други типове са основани вследствие на разновидности, които са били нужни на човек, с цел да оцелее, т.е. да може да се бори с някои заболявания.

Така, преди 5 милиона години зародила кръвна група 0, а скоро по-късно и В.

Смята се, че тези разновидности " оживели " поради устойчивостта на болесттите.

Така учените открили, че клетките, инфектирани с малария не се свързват с кръвна група В и 0, което значи, че тези персони са по-устойчиви на малария, от лица, които имат кръвна група А.

Според някои, точно по тази причина, кръвна група А може да се дефинира като " най- слаба " от всичките.

източник: medicine.bg

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР