Различни зърнени култури днес са основата за получаване на брашно

...
Различни зърнени култури днес са основата за получаване на брашно
Коментари Харесай

Какво може да се приготви с брашно от спелта

Различни зърнени култури през днешния ден са основата за приемане на брашно и подготвяне на тестени произведения. Едно от тях е спелтата, зърно, което се преоткрива на трапезата.

История на спелтата

Спелтата с научно наименование Triticum spelta, а в България е известна и като динкел, има доста антична история. Генетичната възраст на зърното е 9500 години, а родното му място се счита, че е в Близкия изток, предхождайки възникването на хлебната пшеница. Спелтата е била съществена храна от времето на бронзовата ера до началото на 20-ти век, когато е сменена с хлебната пшеница.

Спелтата е известна като житото на фараоните в античен Египет, което демонстрира високата оценка в древността на тази храна. Не е инцидентен фактът, че това зърно се е ценило толкоз доста, то има доста позитивни качества, които го дефинират през днешния ден като здравословна храна.

Предимства на спелтата

Спелтата е чиста просвета, която не се поддава на интервенции за увеличение на добива. Обвитите в дебела люспа зърна резервират питателните субстанции, витамините и минералите от нездравословните въздействия на околната среда.

Спелтата се отличава с уравновесено наличие на глутен и е подобаваща даже за алергични хора. Тъй като съставките в нея са главно водноразтворими, тя се всмуква и обработка елементарно от организма.

Консумацията на спелта усъвършенства кръвообращението и храносмилането, улеснява прочистването на организма, защото тонизира работата на бъбреците, уголемява съдовете. Високият % въглехидрати и фибри, наред със наличието на мед, магнезий и фосфор я вършат отличен избор на трапезата.

Какво се подготвя от спелта

Като здравословна храна спелтата намира необятно приложение в рецептите. Може да се създадат разнообразни тестени произведения със спелта - самун, пълнозърнеста паста, мюсли, каша, десерти.

Хлябът от спелта има богат мирис и усет, а наред с това се усвоява по-лесно, тъй че с всички тестени произведения с брашно от спелта могат да бъдат здравословна опция на солените печива и десерти от пшеница.

Препечената спелта е подобаваща за подготвяне на напитка, която да замести кафето за хората, които не могат да го използват по здравословни аргументи.

От спелта в Нидерландия вършат джин, в Бавария - бира, а в Полша - водка.

Курабийките и тарталетите с брашно от спелта са здравословния вид за всеки празник.

В какъв тип се употребява спелта

Това зърно може да се употребява в печива от брашно от спелта, варено или сурово.

Брашното от спелта е доста тънко и хлябът от спелта има доста прелестен усет, въпреки че не бухва, както става с черните хлябове.

Сварената спелта е чудесна опция на ориза и картофите най-много като гарнитура към печива.

Зърното от спелта може да се накисне за 8-12 часа и по-късно да се употребява с кисело мляко или да се добави към салатата.

Направете здравословен избор с брашното от спелта и разгледайте нашите вкусни хрумвания в галерията горе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР