Различни видове ваксини срещу Covid-19, паспорти за извършена имунизация и

...
Различни видове ваксини срещу Covid-19, паспорти за извършена имунизация и
Коментари Харесай

Как можете да си купите ваксини или дори сертификати за имунизация

Различни типове ваксини против Covid-19, паспорти за осъществена имунизация и документи за подправени негативни проби – всичко това се предлага на пазара, стига човек в действителност обезверено го търси. Кандидат-купувачът би трябвало да бъде податлив да опитва с доверието си към съмнителни псевдоними.

Другото належащо условие е да познава " тъмната мрежа " или Dark Web, част от пространството, налична единствено посредством характерни принадлежности на браузъра.

Изследователи от компанията за киберсигурност Check Point следят хакерски конгреси и други пазари от януари, когато за първи път са се появили разгласи за ваксини.

Броят на рекламите, които са разкрили, се е утроил до над 1200.

Изглежда, че главно продавачите на ваксини са от Съединени американски щати, Англия, Испания, Германия, Франция и Русия. Екипът е намерил голям брой реклами на съветски език, написани на кирилица, както и такива на британски.

Ваксината на AstraZeneca може да бъде купена за 500 $, а тази на Johnson & Johnson и съветската Sputnik V за по 600 $, а китайската коства 750.

Един от продавачите предлага доставка още на идващия ден, казвайки: " За доставка през нощта / незабавни случаи ни оставете известие. "
Промоциите
Някои туроператори към този момент изискват имунизационни документи за туристите. В Обединеното кралство също се обмисля система за имунизационни паспорт, която може да разреши на ваксинираните да посещават свободно места като питейни заведения или игрища.

Не е изненадващо, че фалшиви документи се оферират в " тъмната мрежа " за продажба. Обява в хакерски конгрес предлага подправени негативни проби и гласи: 

" Правим негативни Covid проби за пътуващи в чужбина, за работа и така нататък Купете два негативни теста и вземете третия гратис! "

Плановете на Европейския съюз за " Зелен цифров документ " също търпят развиване. Това ще разреши на всеки, който е имунизиран против Covid-19, който е с негативен тест, или неотдавна се е възстановил от вируса, да пътува необезпокоявано в границите на Европейски Съюз. Така търсенето на сходни сертификати ще се усили доста, а има ли търсене -–има и предложение. 
Експеримент с поръчки
Разследващите от Check Point откриват доста продавачи, които оферират подправени документи, в това число един, за който се допуска, че е от Англия, с публикация за имунизационна карта за 150 $, употребяващ криптовалутата биткойн, която се наблюдава мъчно, като метод на заплащане.

Когато се свързват с него, излиза наяве, че би трябвало да дават имената си и дата за подправената имунизация. Продавачът изпраща известие:

" Не е нужно да се притеснявате... това е нашата работа... Направили сме тази услуга на доста хора и всичко е наред. "

Одед Вануну от Check Point споделя: " Наложително е хората да схванат, че опитът да получат ваксина, документ за имунизация или негативен резултат от тест за Covid-19 по неофициални канали е извънредно опасен, защото хакерите са по-заинтересовани от вашите пари, информация и идентичност за употреба. "

Пред BBC Вануну споделя още, че екипът му е поръчал доза от китайската ваксина Sinopharm от незаконен снабдител за 750 $ като част от техните проучвания, само че занапред чакат да я получат. Същото важи и за имунизационния документ от английски търговец.

Според Check Point сега множеството продавачи са по-скоро измамници. Но това не значи, че други не продават същински ваксини или задоволително достоверни подправени документи.

Екипът на Check Point приканва страните да одобряват система за QR код във цялата документи за имунизациите, с цел да създадат фалшификациите по-трудни.

 
Ще произвеждаме ваксини, не е ясно какви
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР