Различни са версиите за края на комунизма. Едни подчертават политиката

...
Различни са версиите за края на комунизма. Едни подчертават политиката
Коментари Харесай

Защо сериалът Чернобил е толкова успешен?

Различни са версиите за края на комунизма. Едни акцентират политиката на човешките права на слабия президент Картър, укрепила дисидентските придвижвания в лагера. Други величаят покерджийския блъф на мощния Рейгън за стратегическата отбранителна система " Звездни войни ", която изнерви Съветите и ги накара да хвърлят картите. Сериалът на НВО ни напомня една трета версия, която бяхме позабравили: повредата в Чернобил; посочвал я е прочее и самият Горбачов. Тя сподели, че системата е надълбоко несъответстваща и към този момент заплашва освен себе си, само че и света.

" Чернобил " и комунизмът

Много отзиви бяха изказани за това дали действителността във кино лентата е реалистично показана - че тогава в Съюз на съветските социалистически републики нямало тениски и ходели по потници или че не можело партиен деятел да пие водка на работното си място. (За тениските не съм сигурен по какъв начин беше; водката мен персонално ме убеждава). По-сериозната рецензия върви в посока на централния спор сред смелия субект и системата - той, споделят, бил характерност на англосаксонката просвета и звучал привнесено в руската реалност. Може би има нещо такова: сериалът по този начин или другояче е предопределен за световна аудитория. Но като се замислиш, за какво да е толкоз друга Русия? Какъв персонаж беше физикът-дисидент Сахаров, революционерът непредпазливо Клим Сангин на Горки, близкият до декабристите Пушкин, затвореният в психиатрия Чаадаев? С какво физикът Легасов е друг като типаж от Чеховия лекар Рагин ( " Палата номер 6 " ), който стартира да съчувства на психологично болните си пациенти и в последна сметка бива затворен при тях?

Художественият облик допуска отдалеченост и резюме. Не знам дали тъкмо по този начин е изглеждала нуклеарната централа, само че комбинацията от обективно остаряла техника, грозни блокове и осветяване, което убива цветовете, ми внушава чувство за убогост. Всичко е направено на ниска цена и небрежно. Това е прочее резултат от благородната цел, която комунизмът си слага, най-малко от Хрушчов нататък - незабавно да задоволи " растящите потребности " на народа. Строи неугледни панелки, създава развалящи се Москвичи, само че когато почне да създава и евтини атомни централи, става ужасно.

Самата повреда ни дава концепция за главния проблем в тази система: информацията. Причините за нея са доста - от недомислица в технологията до човешка неточност. Въпросът е, че обществото е по този начин устроено, че деецът А не може да вдигне телефона и да заяви на дееца Б: имаме подобен и подобен проблем. Намесват се идеологически ритуали, осъществяване на проекти, западният империализъм, та даже самият Ленин. Резултатът е незаконната първомайска манифестация, когато хиляди жители в Киев, Минск, та чак в София получиха високи дози на облъчване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР