Различни хора, равни права“ – четем от билбордове, които възмутиха

...
Различни хора, равни права“ – четем от билбордове, които възмутиха
Коментари Харесай

Кампания за толерантността предизвика възмущение във Варна и Бургас

„ Различни хора, равни права “ – четем от билбордове, които възмутиха десетки жители във Варна и Бургас. Кампанията, рекламираща толерантността и равноправието, разгневи минувачите. Билбордовете, рекламираща еднополовата обич, провокираха вълна от гневни мнения и в обществените мрежи. Стигна се до там, че билбордът във Варна беше залят с багра и в следствие нарязан.      
Симеон Василев – шеф на Фондация „ Глас “, която е основател на акцията, изясни в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ задачата на акцията:

„ Да покажем ежедневната дискриминация и недоумение, пред което са изправени ЛГБТ хората в България. Не чакахме тя да провокира такава експанзия, вандализъм и апели за свалянето й. Това е показателно за толерантността в обществото и за това доколко сме подготвени да одобряваме другите. Визията на билборда на двама прегърнати мъже пред Народното събрание по никакъв метод не опонира на каквито и да е разпореждания, свързани с рекламата във външна среда. Той не промотира ненавист, не насажда експанзия, не е с порнографско наличие. Реакцията на ненавист и вандализъм въпреки това, разрушаването на частна благосъстоятелност – е точно тази експанзия и хомофобия, която ескалира в толкоз мощна степен “.

Василев споделя, че макар отрицателното отношение в интернет, фондацията е получила голям брой писма на жители, които поддържат самодейността за реклама на толерантността и равноправието. От фондацията алармират, че от страна на общините, където има такива билбордове, се оказва напън върху компаниите, с цел да ги отстранен. Затова от фондацията търсят други форми, с цел да продължат акцията си. Активистите от „ Глас “ се надяват разликата да не е мотив за експанзия в бъдеще и че е време да преодолеем предрасъдъците във връзка с хомосексуалистите.

„ Днес този билборд ще бъде махнат от Варна, само че хората, които живеят там – ЛГБТ хората, ще почувстват боязън, експанзия и завист, която огромна част от живеещите там оказват против тях. Това е знак за мощната ненавист, която тресе обществото, и отвлича вниманието от доста по-сериозните проблеми, пред които сме изправени. Любовта сред двама души по никакъв метод няма да заплаши хетеронормативните уредби и обичайното българско семейство, няма да направи децата гей “.  

Кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова сподели, че в общината са подадени над 70 сигнала. Хората споделят, че не могат да обяснят на децата си какво значи всичко това. 

„ Силната реакция провокира обстоятелството, че фотографията е направена на фона на Народното събрание, което съгласно варненци е кощунствено “, сподели Петко Бойновски – шеф на Дирекция „ Собственост “. Той изясни, че разпоредба показва какво може и какво не може да има на билбордовете. При констатиране на нарушаване, компаниите се уведомяват неотложно и те би трябвало да приведат билборда в сходство. В противоположен случай се санкционират с в допълнение заплащане на обезщетение, с изключение на наема за месеца, сподели Бойновски.

Журналистът Веселин Златков е на мнение, че сходни билбордове не би трябвало да ни нервират:

„ Не е разбираемо за какво хората реагират в една модерна България толкоз фрапантно на едно такова обръщение. Хомосексуализмът не е закононарушение “.

Кампанията възнамерява слагането на такива билбордове и в Пловдив и София.

Още по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР