Различни акценти дават на първите си страници водещите гръцки издания

...
Различни акценти дават на първите си страници водещите гръцки издания
Коментари Харесай

Гръцки издания след доклада за пожара в Мати: Държава - подпалвач

Различни акценти дават на първите си страници водещите гръцки издания през днешния ден, като измежду тях са отчетът на самостоятелната комисия за пагубния пожар в Мати предишното лято, оценките на Еврокомисията, само че и на претендента за неин ръководител Манфред Вебер за трендовете в гръцката стопанска система, както и продължаващите разбърквания в гръцкия парламент след ратификацията на Преспанското съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ефимерида звук синдактон " посвещава водещия си материал на заключенията на самостоятелната комисия, която беше формирана през септември по предписание на премиера Алексис Ципрас за оценка на аргументите за опустошителния пожар в Източна Атика на 23 юли предходната година, който лиши живота на 100 души. Под заглавие " Държава - подпалвач " вестникът написа, че в оповестените през вчерашния ден изводи се споделя, че в държавните служби е имало безпорядък, неявяване на съгласуваност и съдействие.

В отчета се показва още, че Гърция не разполага със система за оценка на риска от пожари, общо обмисляне на противопожарната сигурност, както и обединен заможен и горски указател и то в регион, в който господстват безразборното строителство и незадоволителната грижа за горите. Изданието оповестява, че ръководителят на Народното събрание Никос Вуцис се е заел да предприеме съответните законодателни начинания за премахване на пропуските. Премиерът Ципрас дефинира работата на комисията като част от националните старания за отбрана на страната от една заплаха, която ще става все по-силна с климатичните промени.

" Катимерини " написа, че както наподобява разпадането на парламентарната група на Независими гърци е въпрос на време, откакто Научният съвет към ръководителя на Народното събрание Никос Вуцис през вчерашния ден даде мнение, с което отхвърли " другите тълкувания " на парламентарния устав и съобщи, че една парламентарна група би трябвало да има най-малко 5 депутати, определени с нейната листа. Групата на Независими гърци спадна под тази численост, откакто част от депутатите й поддържаха държавното управление, а избрани даже и Преспанското съглашение, макар че водачът й Панос Каменос излезе от кабинета поради противоречие с изискванията на съглашението сред Атина и Скопие. Окончателното решение се чака през днешния ден на председателски съвет при Вуцис, който загатна за някаква опция да бъдат потърсени решения, без да посочи какви. Самият Каменос дефинира през вчерашния ден в Туитър идното раздробяване на групата си като " последния акт на невиждания за демокрацията парламентарен прелом с националното изменничество на Македония от държавното управление на измяната на неблагодарниците ".

Икономическият вестник " Нафтемборики " написа, че претендентът на Европейската национална партия за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер е оставил " прозорец " за бъдещо понижаване на условия от Гърция висок примитивен остатък в бюджета. Като изискване за това обаче Вебер е показал съществуването на държавно управление, което да отвори " нови полета за развиване ". Вчера в Атина Вебер обществено поддържа водача на Нова народна власт Кириакос Мицотакис и на взаимна конференция с него изрази убеденост, че Нова народна власт ще надделее на идващите избори.

Свързаният с ръководещата СИРИЗА вестник " Авги " се стопира на оповестените през вчерашния ден междинни зимни прогнози на Европейската комисия за Гърция. Очакванията за страната са преразгледани нагоре и растежът на Брутният вътрешен продукт през тази година се чака да доближи 2,2 %, а следващата година - 2,3 %. Вестникът цитира еврокомисаря Пиер Московиси, който съобщи, че Гърция е една от дребното страни, чиито прогнози са преразгледани в позитивна посока. Безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от 87 месеца и през ноември е била 18,5 %. В този подтекст изданието разяснява, че на фона на позитивните послания от Комисията за гръцката стопанска система, Манфред Вебер се е заел да взе участие в предизборната акция на Нова народна власт и да поддържа катастрофичните спекулации на водача й Кириакос Мицотакис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР