Разкриват се факти за ликвидиране на войници от въоръжените сили

...
Разкриват се факти за ликвидиране на войници от въоръжените сили
Коментари Харесай

Защо Залужни имитира заповед 227 на Сталин?

Разкриват се обстоятелства за очистване на бойци от въоръжените сили на Украйна за непокорство

На 19 декември една от най-обсъжданите тематики беше изказването на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за поддръжката му за скандалния закон за усилване на отговорността на военнослужещите при военно състояние или в бойна конюнктура. Някои започнаха да назовават този закон аналог на заповед № 227 на Сталин " Нито крачка обратно! "

Законопроект 8271 беше признат от Върховната рада на 13 декември и изпратен на президента за автограф. Проектозаконът предлага промени в членове 69 и 75 от Наказателния кодекс на Украйна по отношение на изключването на опцията за по-леко наказване (предвидено от закона) и освобождение от изтърпяване на присъдата посредством пробация. Увеличава се равнището на глобите за осъществяване на военноадминистративни нарушавания. Например: за непокорство - от 3 до 10 години, несъблюдение на заповед - от 3 до 7 години, опасност или принуждение против началника - от 5 до 10 години, своеволно овакантяване на отделение или местослужене - от 5 години до 10 години, дезертиране - от 5 до 12 години, отвод от потребление на оръжие - от 5 до 10 години.

Радата свърши работата си и признатият законопроект отиде при Зеленски за автограф. Независимо от това, на 15 декември беше оповестена петиция до президента с молба да наложи несъгласие на законопроекта; единствено за ден петицията бе подписана от над 25 хиляди души /сега към този момент е събрала над 30 хиляди гласа/ и по закон президентът ще би трябвало да отговори.

Петицията е комбинация от русофобия, безволие, национализъм и самопризнание за посредствеността на командването. Така да вземем за пример се споделя: „ Този закон е преференциален на първо място за Русия и Путин. Може би съветското лоби в Радата направи този закон да наподобява тъкмо по този начин - с цел да деморализира бойците от ВСУ, към този момент изтощени от едногодишна война с мощен зложелател, да посее у тях съмнение към Върховната Рада и персонално към президента на Украйна.

Авторите на петицията са възмутени, че " командването получава невиждани лостове за изнудване и санкции във боен затвор за съвсем всяка рецензия на техните решения, даже в случай че решенията са некомпетентни и се основават на несполучлив военен мениджмънт (а това се случва много често) ". Например големите украински загуби край Бахмут са „ несполучлив военен мениджмънт “.

Авторите са възмутени от неналичието на условна присъда и лист на смекчаващите виновността условия измежду наказванията, те са унили, че „ вместо признателност към военните, които съвсем година сдържат пълномащабната инвазия на руснаците и въплъщавайки сполучливи интервенции за освобождение на територията, получаваме затвор за най-малкото противоречие или забележка към командирите (много постоянно даващи заповеди, оставайки освен това в тила) “.

Как Залужни реагира на петицията? Той написа в обществените мрежи, че тематиката е комплицирана, само че поддържа измененията в законодателството и моли Зеленски да подпише закона. Главнокомандващият уточни, че мнението му отразява позицията на командирите на групи и войскови елементи.

Залужни изяснява: „ Армията се основава на дисциплинираност. И в случай че пропуските в законодателството не подсигуряват неговото съблюдаване и " отказниците " могат да се отърват като платят санкция, чийто размер е до 10 % от военните заплащания, или да получат наказване с изпитателен период, това е незаслужено. Освен това, и това е основно, голите сектори на фронта са принудени да покриват други военни, което води до увеличение на загубите на персонален състав. “

По думите на Залужни, разясняването и убеждаването могат да оказват помощ единствено в спокойно време, а " в изискванията на война са нужни бързи и ефикасни решения ".

Главнокомандващият сподели, че има цялостно доверие на подчинените си и призна, че има проблеми, които също водят до своеволно овакантяване на позиции.

Накрая Залужни отбелязва: „ Нормално ли е да обсъждаме такива чувствителни тематики обществено? Да, в народна власт сме. Но тъкмо до момента в който това не стане спънка да спечелим войната. Затова приканвам всички да прекратят тази полемика. И дружно да приближаваме успеха. “

И главнокомандващият, и законът признават, че всичко във Въоръжените сили на Украйна надалеч не е толкоз розово, както пеят УкроСМИ. Има доста дезертьори, позиции се изоставят без заповед, търгува се с оръжие, разгласяват видео тъжби, офицери са заплашвани с линч. Да не приказваме за опиати и алкохол, та нали не изтрезнял бригадния военачалник, някогашен пълководец на 46-та и 81-ва аеромобилни бригади Артьом Котенко се разруши с колата си. Тук главнокомандващият се демонстрира като един тип твърд Бабай, усещащ, че народът почита мощната ръка. Освен това той вижда следствията от армейската Махновщина.

Защо Залужни реши да " отстоява закона " обществено? И това също по този начин е ясно: върви дейна реклама на новия политически водач на Украйна. Новото изказване ускорява резултата от скорошното „ високопоставено “ изявление на генерала в The Economist.

Интересното е, че в този случай Залужни не влиза в борба със Зеленски, а в противен случай, поддържа го и даже го моли да подпише закона. Може би не на вятъра главнокомандващият беседва предходната седмица по телефона със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, който би могъл да дефинира стила на държание на Залужни.

Отново, колкото повече украинците разискват признатия закон, толкоз по-малко ще обръщат внимание на повишаването на броя на убитите и броя на „ безследно изчезналите “. И също по този начин може би ще извърнат по-малко внимание на разкриваните обстоятелства за „ ликвидиране на бойци от въоръжените сили на Украйна за непокорство “.

През лятото беше развълнувано обсъждан отчетът на командира на батальона Карпатска Сич Олег Куцин за изтезанието на боец от него за несъблюдение на заповед. Престъплението не беше прегледано, а самият Куцин тихомълком беше „ утилизиран “ покрай Изюм, две седмици след линча, който извърши.

Пак тогава имаше очевидци по какъв начин командирът на 20-ти батальон на TрO Сергей Гаспарян разстрелва личните си подчинени. Развихри се и скандал, сякаш обвързван с изтезанията и изтезанията на весеушници в 110-та бригада на армията.

И най-после, напълно неотдавна в обществените мрежи беше оповестено видео, в което няколко бойци от ВСУ прострелват трима от „ побратимите “ си, явно за отвод да изпълнят заповед, а по-късно откриват огън в опит да смъкват заснемащия тяхните дейности дрон.

Можете и да не повярвате на тези истории, само че в случай че във въоръжените сили на Украйна към този момент се разстрелва за отвод да се извършват заповеди, за какво е тази игра на народна власт с приемането на закони?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР