Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с

...
Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с
Коментари Харесай

Министърът на културата: Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с дезинформацията

Разкриването на действителните притежатели на медиите би подкрепило битката с дезинформацията, съобщи през днешния ден служебният министър на културата пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че през днешния ден със своите европейски сътрудници е разискал подготвяното медийно законодателство в Европейски Съюз, което дефинира като голяма крачка и опция за поддръжка на българските медии. Министрите са разискали въпросите за независимостта на медиите от външни въздействия и на публицистите от притежателите на медии. Тодоров означи като значими въпросите за отбраната на публицистите, техните фамилии и източници, транспарантната медийна благосъстоятелност (юридическа и реална), уреждането на връзките сред тези, които основават наличие и огромните платформи в интернет. По неговите думи е значимо медиите да знаят, че основаното от тях наличие няма да бъде променено или свалено без тяхно познание по силата на бъдещото законодателство.

Министърът разясни, че се чака Европейският парламент да прегледа законопроекта наесен, а одобряването на новите правила се планува за началото на идната година. Досега не е имало такова законодателство в Европейски Съюз, означи той. По неговите думи обсъжданите проблеми са изключително значими за нашата страна. Винаги сме имали известно демократично отношение към правните проблеми, изключително когато става дума за свободата на медиите, разяснява Тодоров.

Културната еднаквост на една нация я прави нация, би трябвало да пазим артистите и културата, съобщи министърът. Той даде за образец решението на Полша да приюти три украински оркестъра. Длъжни сме по всевъзможен метод да подкрепяме украинските създатели и украинската просвета, тъй като отбраната на културата на Украйна значи запазване на нейната културна еднаквост, разясни Тодоров. По неговите думи библиотеките в Германия са се трансформирали в обществено място за бежанците от Украйна и съобщи, че в България има огромен капацитет в тази посока.

Би трябвало по всякакъв начин да подкрепим основаването на фонд за отбрана на културното завещание с частно, държавно и европейско финансиране. Вярвам, че при всичките проблеми, които България има с културното завещание, това би било голяма помощ, уточни Тодоров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР