"Разкриваме средновековната църква "Св. Спас" – уникално историческо богатство на

...
"Разкриваме средновековната църква "Св. Спас" – уникално историческо богатство на
Коментари Харесай

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква, която се намира под бул. Т. Александров

"Разкриваме средновековната черква "Св. Спас " – неповторимо историческо благосъстояние на София, което се намира непокътнато под постройка на бул. "Тодор Александров " и бул. "Мария Луиза ". Археологическите пластове от мястото са от разнообразни столетия – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс ", сподели Йорданка Фандъкова, претендент за кмет на София.



През Възраждането и след Освобождението храмът "Св. Спас " дружно със "Св. Неделя " са двете най-големи църкви в града. Той е порутен по време на бомбардировките и на мястото е построена постройка. При строителството археологическите находки са непокътнати, само че по този начин и не построен достъп до тях.

"Това е едно от скритите и незнайни благосъстояния на града ни, за което към този момент имаме план с достъп от бул. „ Т. Александров “. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и актуалния град на едно място “, изясни Фандъкова.



"Другият знаков обект, по който би трябвало да стартираме работа е реновиране на пл. „ Св. Неделя “ с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков план в сърцето на града. Затова организираме интернационален архитектурен конкурс, в който вземат участие 7 международни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат показани първите концепции “, изясни Фандъкова.



"Разкриването и експонирането на богатото археологическо завещание на София е един от целите в работата ни. Затова подкрепихме изследванията на 10 археологически обекта “, сподели Фандъкова. В последните години бяха построени подземния музей под храма „ Св. София “, първият археологически парк на Западната врата на Сердика, триъгълната кула и изследванията на пл. „ Св. Неделя “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР