Разкритията, направени от Саудитска Арабия, която обяви в събота, че

...
Разкритията, направени от Саудитска Арабия, която обяви в събота, че
Коментари Харесай

Защо Рияд призна смъртта на Хашоги

Разкритията, направени от Саудитска Арабия, която разгласи в събота, че журналистът Джамал Хашоги е умрял при юмручна битка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиято власт до този миг изглеждаше непоклатима, считат анализатори.

След известието за ориста на Хашоги саудитската монархия разгласи уволнението на двама висши съветници на принца, както и на трима представители на разузнаването. Бяха задържани и 18 обвинени саудитци.

Али Шихаби, шеф на мозъчен концерн, считан за непосредствен до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Хашоги е починал от задушаване по време на физически конфликт, а не в юмручен пердах ", сподели той.

По-късно саудитското министерство на информацията сподели в изказване на британски език, че полемиките в консулството са "възприели отрицателен поврат ", довел до свада, която пък е довела до гибелта на Хашоги и до "опит " от хората, които са го разпитвали да "укрият това, което се е случило ".

Досега Саудитска Арабия твърдеше, че Хашоги, който влезнал в консулството на 2 октомври, е излязъл оттова и определяше като неоснователни обвиняванията на турски представители, че журналистът е бил погубен в постройката.

Потвърждавайки гибелта на Хашоги, Саудитска Арабия, разгласи и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от доближеното обграждане на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен рецесия в доверието към Саудитска Арабия,

аферата Хашоги подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отхвърлен от властта

от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби. Но съгласно анализатори тази заплаха в този момент наподобява смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и единствено татко му, 82-годишният крал Салман може да го в профил, споделят експертите. А монархът разгласява кралски декрет за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за метаморфоза на разследващите служби. Това се възприе като индикация, че той желае принцът да резервира мястото си.

Кризата с Хашоги подтикна също по този начин краля, който беше поверил както наподобява настоящите каузи на престолонаследника, да ускори дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със Съединени американски щати.

За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в Съединени американски щати уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото приближаване до престолонаследника ". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на доближения кръг на принца цели да покаже фактически предпочитание за "даване на пояснения ", като в същото време принцът бъде далечен от убийството.

Amid skepticism, Saudi official provides another version of Khashoggi death https://t.co/eo6rs1cWou
— Reuters Top News (@Reuters) October 21, 2018
"Ще е забавно да се види дали тези ограничения ще бъдат задоволителни. Ако разкритията на спомагателните елементи за гибелта на Хашоги не престават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да отбрани престолонаследника ", споделя Улрихсен.

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт сред принцове в Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп както наподобява също поддържа принца,

като одобри бързо саудитското пояснение за гибелта на Хашоги и дефинира като "добра първа стъпка " осъществените от Саудитска Арабия арести. Тръмп добави, че ще работи взаимно с Конгреса по отношение на американския отговор. Запитан от кореспондент дали счита обяснението на Саудитска Арабия за правдиво, Тръмп отговори утвърдително: "Да, да! ". Той обаче добави, че преди да реши какво да предприеме по-нататък, желае да разговоря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. "Саудитска Арабия постоянно е била страховит съдружник, само че случилото се е недопустимо ", съобщи Тръмп.

Членове на Конгреса обаче, в това число съдружникът на Тръмп сенатор Линдзи Греъм, показаха песимизъм по отношение на саудитската версия. "Първо ни споделиха, че Хашоги хипотетично е излязъл от консулството, и изцяло се отхвърляше саудитско присъединяване. Сега имало сборичкване и той бил погубен в консулството, все без знанието на принца ", написа в Туитър сенаторът републиканец.

"Саудитското пояснение за убийството на журналиста и гражданин на Вирджиния Джамал Хашоги при инцидентно сборичкване в консулството е обидно ", съобщи в туит сенаторът демократ Тим Кейн. След като администрацията Тръмп няма да се изправи против зверството, Конгресът е задължен да го направи ", добави той. Според конгресмена Адам Шиф изказванието, че Хашоги е бил погубен несъзнателно при сборичкване, не е правдиво.

В изказване късно през вчерашния ден прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс даде обещание, че Съединени американски щати деликатно ще наблюдават интернационалните следствия на смъртат на Хашоги и ще пледират за правораздаване, което е навременно, транспарантно и в сходство с всички процедури.

Конгресменът републиканец Майк Кофман прикани президента неотложно да отзове краткотрайно изпълняващия длъжността дипломат на Вашингтон в Саудитска Арабия. "Не съм воювал, с цел да си затварям очите ", написа военният деец. Неговият туит беше още един от сенатора републиканец Ранд Пол. "Не бих могъл да съм по-съгласен. Ние би трябвало да прекратим всички оръжейни покупко-продажби и военна помощ и съдействие неотложно. Трябва да има тежка цена за тези дейности на Саудитска Арабия ", написа той.

В изказването си обаче Тръмп акцентира, че прекъсването на продажбите на оръжие за Рияд би навредило на Съединени американски щати повече, в сравнение с Саудитска Арабия, засягайки над един милион работни места. "Можем да създадем други неща, в това число да наложим наказания ", съобщи Тръмп.

В. "Вашингтон пост ", на който Хашоги беше помощник, написа, че Централно разузнавателно управление на САЩ е подслушало диалози на турски представители, доказващи, че журналистът е бил свиреп погубен от саудитски сътрудници, които след това са разчленили тялото му. Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли обаче да е слушало записи на турски представители. Според "Ню Йорк таймс " в случилото се бил забъркан саудитски сътрудник, разпознат от Турция като съпътстващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други сътрудници, свързани със саудитските служби за сигурност и почитан правосъден доктор, показва изданието.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика

Могерини също изиска подробно, правдиво и транспарантно следствие на събитията към гибелта на Хашоги

и дефинира новата информация за гибелта му като извънредно притеснителна, "включително шокиращото нарушаване на Виенската спогодба за консулските връзки от 1963 година ".

Германският канцлер Ангела Меркел осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги и сподели, че досегашните пояснения за събитията към гибелта му са несъответстващи. "Ние осъждаме това действие по най-категоричен метод ", споделиха Меркел и външният министър Хайко Маас в взаимно изказване. "Очакваме бистрота от Саудитска Арабия за събитията към гибелта му... Наличната информация за събитията в консулството в Истанбул е несъответстваща ", обявиха те.

Външният министър Хайко Маас съобщи по немската социална телевизия, че Берлин не би трябвало да утвърждава продажба на оръжия на Саудитска Арабия, до момента в който не се изяснят събитията към гибелта на Хашоги. Това е явна смяна на взетото предишния месец решение да се позволи продажбата на артилерийски системи на Рияд, отбелязва Ройтерс.

After denying any involvement in the disappearance of Khashoggi for two weeks, Saudi Arabia has now confirmed his death after a 'fist fight' at the consulate.

German Chancellor Angela Merkel has slammed the kingdom's explanation as 'insufficient'. https://t.co/7Rk02XofEt pic.twitter.com/5dGqmB3Asg
— DW News (@dwnews) October 21, 2018
В разгара на рецесията "Хашоги ": Съединени американски щати получи 100 млн. от СА

CNN: Хашоги е погубен и изнесен от консулството

Турция имала сигнал за убийството на Хашоги

Защо казусът Хашоги ще има геополитически последици

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР