Разкрития за брутален натиск и директни заплахи направиха вчера журналисти

...
Разкрития за брутален натиск и директни заплахи направиха вчера журналисти
Коментари Харесай

Скандалът в БНР разголи брутални схеми за натиск на журналисти

Разкрития за жесток напън и директни закани направиха през вчерашния ден публицисти от БНР. Те описаха по какъв начин генералният шеф на радиото Светослав Костов е бил заплашван, с цел да в профил от ефир водещата Силвия Великова и да й отнеме правосъдния сектор, в който влиза отразяването на процедурата по желание на нов основен прокурор. На среща в Съвет за електронни медии представители на редколегията на „ Хоризонт “ и самата Великова демонстрираха с документи по какъв начин в следствие от натиска Костов и подалият оставка предходната седмица и.д. началник на програмата Николай Кръстев са изпълнили поръчката за нейното премахване.

Силвия Великова описа, че ден преди махането й на 12 септември Костов я извикал на среща в Борисовата градина и й споделил, че натискът върху него тя да не отразява процедурата по избора на Иван Гешев за основен прокурор е огромен. " Обадиха ми се четирима души, би трябвало да те смъква ", споделил още Костов, без да уточни имена. Само прецизирал, че натискът не идва от премиера Бойко Борисов. Заплахите били, че в случай че не свърши работата, децата му ще гладуват и той няма да може да си откри работа. Казал, че даже може да пострада радиото – да му бъде понижен бюджетът и да бъде обединено с Българска национална телевизия. „ Ту споделяше, че ще ме смъкна, ту – че ще подаде оставка “, заяви Великова. Тя го предизвестила, че в случай че бъде махната от работа, ще даде публичност на цялата история и даже му предложила да го направи той.

На идващия ден тогавашният шеф на „ Хоризонт “ Ивайло Савов бил пенсиониран, макар че преди този момент Костов декларирал на висок глас, че той ще остане до Нова година, описа зам. основният редактор в оставка на „ Хоризонт “ Даниела Късовска. На негово място като краткотрайно изпълняващ длъжността бил показан Николай Кръстев. На последвалата среща за систематизиране на дилемите в „ Хоризонт “ в началото Великова била избрана да води утринния блок на идващия ден, а в същия - да отразява митинга против избора на Гешев. Впоследствие обаче новият началник изискал от Късовска тя да бъде изтрита от графика на водещите за септември и името й да бъде заличено от листата на отразяващите правосъдната система. И до момента във вътрешната система на „ Хоризонт “ обаче имало доказателства, че Великова е била в график в посочените дни, сподели още Късовска като опровергаване на една от версиите на шефа Костов, че Великова не е била сваляна от ефир и че не й е бил отнеман ресорът, който следи от повече от 15 години.

През последните дни над „ Хоризонт “ се прави „ невиждан напън и цензура “, сподели още Късовска. Тя прикани Съвет за електронни медии да направи по този начин, че радиото да може да работи свободно. От редколегията на „ Хоризонт “ желаеха оставката на генералния шеф и на оферти от него директорски съвет на радиото и обявиха, че след събитията от последните дни не биха могли повече да им имат доверие и да работят с тях.

Пенсионираният шеф на „ Хоризонт “ Ивайло Савов също свидетелства, че е бил подложен на непрекъснат напън да в профил Великова. „ Това бяха поредност от диалози и те започнаха доста преди датата 13-и, петък (денят, в който Великова не води „ Преди всички ", а сигналът на „ Хоризонт “ бе спрян за близо 5 часа – б.р.). Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф, против фамилията му. Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври “, описа Савов пред „ Офнюз “. Той позволи, че шефът Костов е подвластен от някого и че е поел ангажимент, преди да стане началник на БНР, който по-късно е трябвало да извърши. „ И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „ Или тя, или аз “. Имаше едно изречение: „ Ще ме сготвят най-после “. Затова считам, че става дума за взаимозависимост. За поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с изплашен човек, изпаднал в суматоха “, разясни Савов. Пред „ Офнюз “ той споделя още, че съгласно него натискът не е политически, а пред БНР добавя, че „ това е една властова конструкция може би или една паралелна конструкция може би, която е доста мощна “.

От кого идва натискът над публичната медия никой през вчерашния ден не разгласи. Премиерът Бойко Борисов, който в абсурда се изживява като жертва на " главанаци " и  " бойкот против държавното управление ", в този момент избра да мълчи.

Два външни на БНР източника показаха депутата от Движение за права и свободи Велислава Кръстева като човек, който е изявявал искания за наличието на стратегиите.  " От случката в БНР разбираме, че персоналният пиар на Доган и на Движение за права и свободи Кръстева е персонален пиар и на Гешев. Може да уволнява, да стопира, да назначава. Борисов също удостовери, че тя има цялостна независимост на деяние.
Избираш Гешев - избираш Пеевски и Доган. Няма по-голям тест за мащаба и дълбочината на навлизане на Доган и Пеевски в страната, на проказата, която ни е обзела.
Институциите са пленени, държавното управление и Народното събрание също. Остава единствено митинга и улицата ", написа някогашният дипломат в Москва Илиян Василев във Facebook. В изявление за " Денят с Веселин Дремджиев " основният редактор на " Клуб Z " Светлана Джамджиева също уточни Кръстева, базирайки се на мнения на сътрудници от БНР. Според журналистката Кръстева е звъняла с искания за наличието.

Не намесвайте името ми в спора в БНР, разяснява Велислава Кръстева пред „ Дневник “ в отговор на въпрос дали познава Светослав Костов и по кое време за последно е говорила с него. Според Кръстева свързването й с разкритията за напън над публицистите в радиото е неприемливо.

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ

На фона на тези скандални разкрития Съвет за електронни медии продължава да бави решението си за ориста на Светослав Костов и изпрати сигнал до прокуратурата с искане за инспекция за налагане на цензура и за закани към публицисти в БНР. Решението ще бъде ли преустановен мандатът на Костов предварително пък остави за другия петък. През това време медийните надзорници ще се срещат с материалите, предоставени им от публицистите. Междувременно Съвет за електронни медии ще се задоволи с налагане на санкция на радиото за нарушение на лицензията, която го задължава да излъчва непрекъснато и през цялата година. По време на срещата през вчерашния ден нито един от членовете на регулатора не направи предложение оставката на Костов да се сложи на разискване и да се гласоподава. Въпреки всички разкрития на публицистите надзорниците не бяха сигурни дали имат учредения да прегледат хипотезата за уволняване на шефа. Те избраха да се допитат до правния си отдел, чийто началник даде мнение, че такова съображение няма. Междувременно представителят на президента Румен Радев – Ивелина Димитрова, прикани Светослав Костов самичък да подаде оставка. Той обаче към този момент не прави такива действия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР