Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния

...
Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния
Коментари Харесай

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

Разкрита е незаконна скица за източване на средства от Националния застрахователен институт. Съществуват и процеси в страната, които се употребяват като схеми за източване на средства от Национален осигурителен институт и здравната каса, разгласи на брифинг заместникът на основния прокурор Иван Гешев.

Извършени са инспекции и е изработен наказателно-правен разбор на документи за закононарушения, свързани с приемането на инвалидни пенсии ТЕЛК и обществени услуги. Схемата работи с подправени документи и е обвързвана най-вероятно с други закононарушения, счита Гешев. В Силистра данните демонстрират доста висок % на инвалидни пенсии - 28%.

Предстоят инспекции и в останалите регионални градове, където процентите на инвалидни пенсии са по-ниски. 70% от разпитаните по време на инспекциите не знаят от какво са заболели, дали са били приети в болница и по какъв начин се подават документи за пенсии за трайно понижена продуктивност. При една от инспекциите на Министерство на вътрешните работи се потвърждава, че жена, която е записана с 93% слепота, работи като шивач.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов изясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са открити законовите нарушавания.

1,7 милиарда лв. годишно изплаща страната за инвалидни пенсии, а това е обвързвано и с редица обществени услуги като приемане на безвъзмездни винетки, безвъзмездни дърва за огрев, спомагателна месечна помощ, средства за рехабилитация и други.

Според Гешев " най-малко половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са обществено слаби, само че са действително здрави ". Стотици милиони изтичат в пясъка и не доближават до действителните хора, които се нуждаят от тях, разяснява още той. Вече има формирани досъдебни производства.

В Силистра, където е установена мрежа от медиатори, против 600 лева ТЕЛК-ът може да бъде получен, изясни Гешев. В някои градове сумата доближава достига 2500 лева

Вината е в страната и съответните трудово-експертни лекарски комисии, разяснява Гешев. Гешев увери, че в другите региони също се работи интензивно. Всички забъркани в схемата носят наказателна отговорност, изясни още той.

За последния месец има формирани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки, оповестиха още от прокуратурата.

От 2011 година броят на пенсионираните заради трайна нетрудоспособност е повишен с над 2000 души, демонстрира информация на Национален осигурителен институт. За първите девет месеца на 2018 година всяка отпусната пенсия за неработоспособност пенсия е била заради общо заболяване. Между 60 и 70% от инвалидите по общо заболяване са на възраст под 65 години. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР