Разкриха незаконно частно сметище, опасно близо до река Чая. Нерегламентираното

...
Разкриха незаконно частно сметище, опасно близо до река Чая. Нерегламентираното
Коментари Харесай

Разкриха незаконно частно сметище опасно близо до река Чая

Разкриха нелегално частно бунище, рисково покрай река Чая . Нерегламентираното хранилище с отпадъци е с повърхност от 40 декара и е върху частни терени.

Според специалистите то работило от години, като даже се желало такса за депониране на отпадъците. Цените били в пъти по-ниски от законните сметища в региона.

Още по-скандалното е, че то се намира единствено на 500 метра от мястото, където преди броен дни бяха открити чували с тонове отпадъци от Испания.

Екологично злополука заплашва река Чая. До коритото на реката са изхвърлени тонове боклуци, а мястото е част от предпазената зона „ Натура 2000 ”. Жителите на близкото село Ягодово са мощно обезпокоени, тъй като утайките от тези отпадъци се просмукват в подпочваните води.

Бяхме сезирани със сигнал за нелегално депониране и транспортиране на боклуци, както около река Чая, по този начин и в землището на село Ягодово . Истината е, че след инспекция, стана ясно, че това е добре проведена и стройна скица и за нелегално извличане на земни благосъстояния без разрешителни и отдадена концесия ”, съобщи регионалният шеф Дани Каназирева, която първа алармира за този абсурден случай.  

Веднъж се добиват инертни материали . Образуват се котловини с дълбочина 5-6 метра, след което се запълват и депонират с боклуци. След това се запръстяват. По наша информация пластовете са вече  над два, на територията на 40 декара, като добитите по противозаконен метод инертни материали са над 200 000 кубични метра. Държавата е ощетена с милиони ”, твърди Канарзиева.

Според нея това е действие с висока степен на социална заплаха, против околната среда, подземните води и повърхностните води на река Чая.

Компетентните органи са сезирани по случая.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР