Разкриха колосална данъчна измама, продължила с години, състояла се в

...
Разкриха колосална данъчна измама, продължила с години, състояла се в
Коментари Харесай

Над 55 млрд. евро източени при колосална данъчна измама в Европа

Разкриха колосална данъчна машинация, траяла с години, състояла се в източването на 55 милиарда евро от страна на банки от националните бюджети в Европа, което е надалеч по-голяма сума от до момента предполаганото. Това излиза наяве от взаимно следствие на медии от цяла Европа.

Незаконните покупко-продажби, известни като " cum-ex ", разчитат на комплицирани данъчни измами, които са разрешили на притежатели на акции да претендират няколко пъти за възобновяване на налози, платени единствено един път за погашение на дивиденти - дейно отклонявайки парите на данъкоплатците в джобовете на вложителите.

Досега оценките за вредите варираха от 5,3 милиарда евро съгласно немското финансово министерство, до 30 милиарда евро съгласно информации в медиите.

Но взаимното следствие на европейски медии е стигнало до заключението, че минимум 55,2 милиарда евро са били откраднати от 11 страни: Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Норвегия и Швейцария.

Вероятно измислена от известния немски юрист Хано Бергер, схемата " cum-ex " разчита на няколко вложителя, които купуват и препродават акции в сдружение между тях към деня, когато компанията изплаща дивидента си.

Акциите трансформират притежателя си толкоз бързо, че данъчните органи не могат да дефинират кой е същинският притежател.

Работейки дружно, вложителите могат да претендират за голям брой отстъпки за налога, заплатен за дивидента, и да разпределят облагата между тях - като бюджета заплаща сметката.

Скандалът " cum-ex " за пръв път избухна в Германия през 2012 година, като бяха стартирани шест наказателни следствия и правосъден развой против Бергер и няколко търговци на фондовите пазари.

Настоящото следствие, ръководено от уеб страницата за проверяваща публицистика " Correctiv " и в което вземат участие огромни медии като немската социална телевизия ARD и френския вестник " Монд ", пресмята вредите за всяка от страните, където схемата е била прилагана.

В Германия вложители са завлекли 31,8 милиарда евро, демонстрират изчисленията на данъчния експерт проф. Кристоф Спенгел от Университета в Манхайм.

Междувременно френските данъкоплатци са били ощетени с " минимум 17 милиарда евро ", италианските - с 4,5 милиарда евро, датските - с 1,7 милиарда евро, белгийските - с 201 млн. евро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР