Разкриха българска следа при убийството на известния хърватски журналист Иво

...
Разкриха българска следа при убийството на известния хърватски журналист Иво
Коментари Харесай

РАЗКРИТИЕ: Българска следа в убийството на журналиста Иво Пуканич


Разкриха българска диря при убийството на известния хърватски публицист Иво Пуканич, оповестява " Крик ".

Иво Пуканич беше премахнат от балканската мафия през 2008 година На 23 октомври той е взривен пред централата на загребския вестник „ Национал “.

Престъплението е подробно планувано. Малко по-късно шестимата убийци бяха разкрити. Човекът провел закононарушение е Слободан Джурович, прочут с прякора Кардинал. Всички бяха наказани, а Кардинала получи 23 години затвор. 15 години след убийството на Пуканич остават неразкрити неговите поръчители.

Оказва се, че три седмици преди покушението, Джурович е получил към 780 000 евро по персоналната си сметка в Черногорската комерсиална банка от тайната офшорна компания „ General Pioneer” от Британските Вирджински острови.Хърватската и сръбската прокуратура позволяват, че парите са част от обещаната премия за убийството на хърватския публицист.

Журналистическо следствие, водено от Международния консорциум съумява да откри кой е същинският притежател на офшорната компания. Това е българският предприемач Огнян Бозаров.

През 1983 година Огнян Бозаров е упрекнат в Америка, тъй като е изнасял от тази страна в България технология за произвеждане на компютърни дискове, макар че износът й тогава е бил неразрешен. Бозаров е задържан при започване на 90-те години в Сан Франциско, а фактът, че българското посолство в Америка е наело юристи, с цел да му оказват помощ, демонстрира какъв брой значим е той. В последна сметка обвиняването беше отхвърлено и делото даже не стигна до съд.

Журналистът Христо Христов, който от дълго време проверява българските секрети служби, твърди в книгата си, че Бозаров години наред е работил за българското разузнаване по време на режима на комунистическия деспот Тодор Живков.Христов написа и за секретния план „ Нева “, който българската работа сякаш е почнала с съветското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 1987 година, чиято цел е да се построи цех за произвеждане на компютърни дискове в Русия.

Тази нова диря не е доказателство, че Бозаров стои зад убийството на журналиста, само че разкрива връзките му с наказания за ликвидацията Слободан Джурович и обстоятелството, че неговата компания е платила пари на Джурович, което прокурорите назовават част от „ премията за ликвидиране “.

Бозаров декларира, че в никакъв случай не се е срещал с Иво Пуканич, нито е знаел нещо за него или работата му и сигурно не е провел убийството му. Бозаров твърди, че всички заплащания към Джурович са били част от законна бизнес договорка.

Документите, които юристите на българина предоставиха на проверяващите публицисти, обаче не изясняват доста нелогични неща към самото заплащане, оповестява " Крик ".

Бозаров показва още, че прокуратурата не се е свързала с него по отношение на следствие. В телефонен диалог с публицисти той призна, че се е срещал със Сретен Йоцич, само че сподели, че в никакъв случай не е имал работа с него.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР