Разкошните рокли от миналото вече са само част от театралния

...
Разкошните рокли от миналото вече са само част от театралния
Коментари Харесай

Корсетът – вечната женственост

Разкошните рокли от предишното към този момент са единствено част от театралния фон, само че това, което се е криело под тях – корсетът, освен, че няма желание да напуща женския дрешник, само че и се е трансформира във постоянно настоящ култ – знак на прелъстяването. Почти всеки сезон можем да го забележим под някаква форма в сбирките на международните дизайнери – от необятен пояс с връзки до типичен модели направени от кожа, шифон, сатен или пайети.

Но на какво се дължи непреходната популярност на корсета? Просто няма друга дреха, която може да извая женското тяло в съвършена форма на песъчлив часовник. А тези извивки са неподвластни на модата и постоянно са въплъщавали и ще въплъщават идеала за женска хубост. Корсетът може да бъде агресивно-сексуален, само че и съвсем почтен и наивно демодиран. Той подхожда на безусловно всички дами – слаби или обилни, съблазнителки или лолитки. Независимо от фигурата, той постоянно акцентира достолепията и скрива минусите, съблича и облича по едно и също време.

Най-любопитното е, че корсетът е основан, не с цел да акцентира бюста, а с цел да го сплесква. Испанската мода от времето на Ренесанса наложила идеала на женското тяло, като формирано от два съвършени конуса, които се срещат във върховете си. За да се реализира тази форма, талията трябвало да бъде извънредно тънка, а гърдите незабележими. За тази цел били изобретени кринолинът и корсетът. Последният представлявал корав плат с вградени железни пластини и след пристягане променял до неразбираемост женското тяло. Фигурата изглеждала по-стройна, а осанката изключително горда и благородна.

През идващите епохи Испания става водещата мощ в Европа и испанската мода се популяризирала на целия континент. Разбира се, с една дребна, само че основна смяна – женските гърди към този момент не били сплесквани, а в противен случай – били повдигани сочно. Интересното е, че във времената, когато гледката на женско коляно била равносилна на днешното порно, гърдите на дамите били излагани без срам напълно на показ.

Може би си спомняте популярната сцена от „ Отнесени от вихъра ”, когато Мами стяга корсета на Скарлет О’Хара до невъзможните 45 см. в талията. Всъщност сходни ограничения напълно не са плод на художествена небивалица, а действителност през Викторианската ера. Стягането на талията с металните пластини още от най-ранно детство измествало вътрешните органи и приближавало ребрата. В резултат дамите реализирали талия на оса, само че за сметка на доста здравословни проблеми. Най-малкото неспокойствие им създавало проблеми с дишането и те постоянно припадали, което обаче се отдавало на женската им уязвимост. Дамите даже продължавали да носят корсета по време на бременност, което, както можете да се досетите, постоянно завършвало със импровизиран аборт.

Заради това в края на 19 век доста лекари се оповестили срещу корсета. Това довело до изваждане на металните пластини от плата и отбягване на крайностите в пристягането. В началото на идващото столетие се появил и сутиенът, който предложил по комфортна опция на дамите, най-малко що се отнася до ежедневното долни дрехи. Корсетът обаче намерил друго поле за изява – като независима дреха и полов култ.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР