Разкопките на замъка Вишеград започват утре. Става дума за уникално

...
Разкопките на замъка Вишеград започват утре. Става дума за уникално
Коментари Харесай

Започват разкопките на уникалния замък Вишеград край Кърджали

Разкопките на замъка Вишеград стартират на следващия ден. Става дума за неповторимо непокътнат феодален монумент, ситуиран картинно на брега на язовир Студен бунар, на 4-5 км по права линия от центъра на Кърджали, споделя археологът проф. Николай Овчаров.

Той напомня, че през тази година за пръв път страната финансира целево с 1,8 милиона лв. археологически обекти в страната за развиването на културно-историческия туризъм. Това са шест обекта, ситуирани на разнообразни места в България - скалният град Перперикон, Хераклея Синтика край Петрич, праисторическите солници до Провадия, античния и феодален грав Мисионис край Търговище и римската провинциална столица Рациярия до Видин.

Тайнствената цитадела Вишеград край Кърджали е измежду най-важните средновековни твърдини на Източните Родопи, споделя Овчаров. Изворите сочат и други крепко укрепени градове от 13-14-и век в този регион като Перперикон, Мнеакос, Устра, Ефрем, Кривус и Патмос. Повечето от тях са локализирани и впечатляват с добре непокътнатите си фортификационни уреди.

При Вишеград останките са с височина до 10 метра. Във вътрешността се вижда класическото за един феодален палат систематизиране с висока няколко етажа постройка. Там са се намирали покоите на господаря, залата за пирове и дребен молитвен параклис. Според учените през 12-14-и век това е била персоналната резиденция на шефовете на Ахридос, както по това време са се наричали Източните Родопи.

По думите на Овчаров от замъка бил впечатлен даже Хенрих (Анри) дьо Ено - регентът на основаната през 1204 година от кръстоносците върху руините на Византия Латинска империя. Хронистът Жофроа дьо Вилардуен споделя по какъв начин при своя поход в планината през август 1206 година наследникът на графовете на Фландрия се озовава със своята войска пред стените на намиращия се на брега на реката Арда " хубав палат " Вишеград. Той го завладява и го прави своя резиденция. Тук Хенрих схваща за гибелта на брат си, пленения след фамозната борба при Одрин от април 1205 година от българския цар Калоян първи латински император Балдуин, а баронският съвет го избира за идващ държател. От пребиваването в крепостта Вишеград на най-видните френски рицари през 1206 година към този момент е открита и диря - забрало на рицарски шлем, датиран в първата половина на 13 век.

Разкопките във Вишеград ще продължат през май и юни с екип от 30 индивида. След това стартира акцията на Перперикон, където през юли, август и септември се чака да бъде дефинитивно разкрита откритата през предходната година обилна резиденция на епископите на Родопите от 6 век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР