Разкопките, които се провеждат от екип на НАИМ при БАН

...
Разкопките, които се провеждат от екип на НАИМ при БАН
Коментари Харесай

Кметът Ивайло Крачолов даде висока оценка на археолозите за новите открития до Чирпан в навечерието на 24 май

Разкопките, които се организират от екип на НАИМ при Българска академия на науките с началник Петър Лещаков, имат голямо значение за културата в Чирпан

Висока оценка за напредъка на археологическите изследвания и откритите находки в първия стадий от тазгодишния сезон по трасетата на скоростната жп права Пловдив – Бургас, даде кметът Ивайло Крачолов. В навечерието на 24 май Крачолов и шефът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев посетиха археологическите разкопки, които се организират по ремонтирания жп сектор от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) по огромен план за цялостна рационализация, намиращи се на север от цех „ Бъдещност “.

„ Проучвателните и избавителни разкопки, които се организират от екип на НАИМ при Българска академия на науките с началник Петър Лещаков, имат голямо значение за културата и туризма, както и за задълбочаване съдействието сред учените от Българска академия на науките, Общината и Исторически музей-Чирпан “, сподели кметът, който благодари на всички. Своеобразен хазаин на археологическата експедиция е Историческия музей, а шефът Нанси Маринова е част от проучвателния екип, който работи втори сезон.

„ Специална експозиция ще бъде готова в края на т.г. и началото на 2023г. за откритите находки от З-те подобекта по жп трасетата. Догодина ще се организира научна конференция, която ще направи равносметка на археологическите открития и теренните изследвания на културно-историческите следи и антични структури. За празника на града сп. „ Наше минало “ ще разгласява всички отчети от Националната научна конференция ′ 21г. на тематика: “40 години археологически разкопки и изследвания на Карасура “, сподели кметът.

Досегашната археологическа активност открива връзка с Карасура. Находките датират доста богато утайване на историческите интервали, допуска се 4-5 хилядолетие прочие Хр. доникъде на Средновековието. В този първи стадий археолозите чакат и финансирането за плануваните теренни изследвания от НКЖИ – възложителя на ремонта. Проучвателните им действия, става известно, заемат по-голяма част от сервитутната на жп обектите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР