Разкопки в търсене на предшественика на Троянския манастир са готови

...
Разкопки в търсене на предшественика на Троянския манастир са готови
Коментари Харесай

Търсят предшественика на Троянския манастир

Разкопки в търсене на предшественика на Троянския манастир са подготвени да стартират учени, отпред с проф. Николай Овчаров. Причина за тях е свлачището, което се отвори през есента на предходната година, западно от храма. Тогава придвижването на земни маси разкри десетки неповторими археологически монументи.

Игуменът на манастира свещеник Сионий незабавно сигнализира Светия Синод, полицията и Националния археологически музей към Българска академия на науките. От НАИМ-БАН изпратиха комисия, формирана от проф. Николай Овчаров и проф. Константин Дочев, които да създадат експертиза на предметите.

“Става дума за монети, пръстени, приложения, фибули и оръжия. Всички са от бронз. Свлачището се смъкнало от прилежащия на манастира рид “Чукарка ”, описа проф. Овчаров.

Находките са уникати и демонстрират, че над днешния Троянски манастир е имало значим обект, съществувал с спирания от IV до срeдата на XIII в.

“През IV-V в. на хълма е имало цитадела, охранявала значим римски път. През средновековната ера може би е имало цитадела от епохата на Второто българско царство, само че не е изключено в миналото там да се е намирал най-ранният манастир ”, счита проф. Овчаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР