Разкопани алеи, а по тях добре иззидани с тухли шахти,

...
Разкопани алеи, а по тях добре иззидани с тухли шахти,
Коментари Харесай

Западен парк – не е хубаво и няма да е готово скоро

Разкопани алеи, а по тях добре иззидани с тухли шахти, в които човек като нищо може да пропадне и съвсем неосъществим достъп за жителите. Така в резюме може да се опише Западен парк в София. На разходка и отмора в неговата гора разчитат жителите на няколко квартала. Паркът граничи с " Люлин ", " Захарна фабрика ", " Света Троица ", " Гевгелийски ", " Красна Поляна ", само че достъпът до него, по принцип е сложен, а от началото на ремонта – още повече. Паркът е на второ място по територия в София след Борисовата градина, само че дребна част от него е облагородена.

Ремонтът на парка, почнал преди повече от година, краткотрайно е спрян. От Столичната община обясниха доскоро повече от месец, че фундаментите на козирката при основния вход на парка са проектирани в зоната на магистрален тръбопровод и отклонението му за жк " Люлин ". Проектантът - " Проджект планинг енд мениджмънт " ООД трябвало да изготви ново решение за входа на парка до 17 юни. Указаният период обаче не бил спазен и проектантите са го показали на 25 юни.

Проектът за възобновяване на Западния парк е финансиран с 10.9 милиона лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък ", от които 2.3 милиона лв. са национално съфинансиране. Трябва да бъдат актуализирани настилките, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени. Ще има и поливни системи. Предвидено е още напълно ново осветяване, както и видеонаблюдение в тази част на парка.

Главният реализатор на обекта е " Галчев инженеринг ", който завоюва публичната поръчка с по-ниска препоръчана цена. Официално строителните действия в Западния парк започнаха на 6 юни 2018 година Срокът на осъществяване е 365 календарни дни и трябваше да завърши на 6 юни, осведомителната табела на обекта сочи краен период 10 декември, защото от общината са признали 118 дни с неподходящи метеорологични условия за работа. Според по-стара осведомителна табела строителното позволение е издадено от 9 юни 2017 година

В топлия августовски ден по остатъците от алеи и дупките по тях жизнерадостно се катерят пенсионери и деца, други разхождат кучетата си, спортуват. Десетки са избралите закътаните полянки за слънчеви бани, а на относително скоро обновените детски площадки има майки, баби и татковци извели на въздух и сянка децата си. Те, меко казано, не са удовлетворени от развиването на ремонта.

 Елица Лазарова, която живее на метри от парка, би трябвало да носи количката с щерка си през железопътната линия.
© Георги Кожухаров

Елица Лазарова, която живее на метри от парка, би трябвало да носи количката с щерка си през железопътната линия.

" Наблюдавам ремонта общо взето от първа копка, тъй като доста се зарадвах, че ще вършат огромен ремонт и ще възвръщат осветлението, и така нататък Общо взето, от началото на ремонта една бригада от 5-6 индивида седят. Обикалят от едната до другата дупка и когато обявяваха, че сега не работят, тъй като е неприятно времето, те в действителност бяха тук и нищо не правеха, а времето не беше неприятно. И ремонтът е на никакъв стадий. Обявяваха се някакви гръмки изречения, излизаха кметове всякакви и обявяваха, че са подготвени с подземните тръби и електрификация, а те в действителност нищо не са създали. Сега се приказва, че има някаква неточност в плана и стопират за неопределен срок ", описа наблюденията си Елица Лазарова, до момента в който скоро проходилата й щерка преодоляваше неравности по детската площадка. Тя живее в кв. Гевгелийски.

" Миналото лято нямахме парк. Това е второ лято в което нямаме парк. Аз си купих този апартамент, с цел да имам парк. Имам към този момент деца, нямам парк ", сподели Пенко Зарев, който живее в " Люлин ". " Също съм безусловно засегнат, че багерът е изсиппал пръст върху здрави пейки. То си проличава, че е преднамерено. Предполагам, че е с цел да може по-късно да се усвоят пари за замяна на пейките. Абсолютно съм засегнат, считам, че срокът трябваше да бъде спазен, тъй като това, което дадоха като опрощение, че са имали неприятно време, не е никакво опрощение. Днес разбирам, че е спрян ремонтът и паркът ще остане по този начин за неопределен срок. Виждам единствено, че се крадат едни пари. Нищо нищо не виждам да е свършено. Проектантска неточност е на арката, не на ремонта на целия парк ", изрази възмущението си Зарев.

" Няма от кое място да се купи една вода, едно кафе. Можеше този ремонт да го вършат на части, а не да разорат, да разкопаят... Децата няма от кое място да минат, може да паднат в някоя дупка. Това е безусловно безсрамие и е за съд. Този прекрасен парк го направиха на нищо. От соца нищо не е пипано, единствено се разрушава ", добави възмущението си и Величка Влаева

Пенко Зарев описа, че достъпът до парка цяло лято за него е бил доста сложен, на моменти неосъществим. Той вози детето си на седалка на колелото. Налагало се да влиза през Централния вход. " Мога да кажа, че достъпът от " Люлин " е доста усложнен. Ако си пешком, в случай че си без дете, можеш да се оправиш. Но в тази ситуация, на нас задачата ни е да си гледаме децата на чистия въздух, а е невероятно ", сподели Зарев.

 Единствения подлез, който е в южната част на парка също не е елементарен за прекосяване от майки с колички.
© Георги Кожухаров

Единствения подлез, който е в южната част на парка също не е елементарен за прекосяване от майки с колички.

По план към " Люлин " ще има нов вход на парка. Но не е очакван вход за три квартала, чиито блокове граничат със Западен парк – Гевгелийски, Света Троица и Западен парк. Жителите им би трябвало да носят на ръце детските колички през ЖП линията, която отделя кварталите им от зелените площи или да обикалят към единствения подлез, който е в южната част на парка. " С количките на ръце, през нерегаментирани прелези, надяваме се, да не ни удари трен. Още незабавно, като оповестиха от фейсбук профила на Йорданка Фандъкова, че ще вършат ремонт на формалната част на парка, аз написах коментар, че би трябвало да се намерения и за прелези към Гевгелийски ", сподели Елица Лазарова.

Още по-тъжно е ситуацията към горската част на парка. Апостол Толев, който живее на метри от парка, в едноименния квартал назовава обстановката там " следващата софийска покруса ". " Входът откъм колелото на рейс 72 към този момент има табела и някакви охрани непрекъснато сякаш, но то след дъжд качулка. Там бяха и огромната сеч, където с публицисти кметицата върви да залесява по-късно преди няколко години. Разбира се боднатите фиданки не хванаха и единствено се хвърлиха някакви пари в нищото. ", сподели Толев.

Нов период за ремонта на парка няма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР