Разказваме ви от доста време за великолепната седморка пловдивски тенисисти,

...
Разказваме ви от доста време за великолепната седморка пловдивски тенисисти,
Коментари Харесай

Йордан Йовчев: Пловдивският тенис върви по правилен път

Разказваме ви от много време за превъзходната седморка пловдивски тенисисти, които печелеха за България в мачовете от Европейската отборна зимна купа за децата до 12, 14 и 16 години. Много скоро тези деца ще ни накарат да сме горди с достиженията им на корта.

Решихме да ви ги покажем и да разкажем нещо за тях. И не на последно място - за треньорите им. Те съвсем постоянно остават в сянката на състезателите си, само че без тях просто нямаше да ги има тези триумфи.

Децата са: Елизара Янева (Стоянстрой) - второ място на финалите в Съндърланд до 13 години, Йоанна Радулова (Тракия СКЛАТ) и Мария Рогачева (Пловдив 1981) - шесто място на шампионата в Пловдив до 14 години, Илиян Радулов (Тракия СКЛАТ) - четвърто място в Белгия, Владимир Попов (Стоянстрой) - седмо място на шампионата в Рончин, Франция, Иван Пенев (Локо 98) при 16-годишните не взе участие на край поради травма (на неговото място игра Мартин Хорозов от Търговска колегия Джуниър Про), Катерина Димитрова (Пловдив 1981) - четвърто място в Казан.

След треньора на Елизара Янева и Владимир Попов в Търговска колегия " Стоянстрой " Веселин Петков, наставника на Йоанна и Илиян Радулови - Христо Боянов, Милко Милев - треньор на Иван Пенев и до неотдавна на Катерина Димитрова, и Димитър Константинов - треньор на Максим Хорозов, пристигна време да ви представим една друга категория треньори. Те постоянно остават в сянка, само че без техните занимания на неуспех са обречени даже напъните на Роджър Федерер и Новак Джокович - треньорите по кондиция.

След мнението на Димитър Гушев, в този момент е ред и на Йордан Йовчев да показа визията си за бъдещето на тениса в Пловдив.

Кой е Йордан Йовчев? Бихте ли се показали пред хората?

От Пловдив съм, приключил съм Пловдивския университет. Занимавам се с атлетика от дете. 25 пъти съм бил първенец на България в спринтовете във всички възрасти. Полуфиналист съм на 100 метра на Световно състезание да 19 години, до 23 години също. Тренирал съм при доста треньори. Първият ми беше Лидия Гушева - доста държа това да се знае, защото съм <210> извънредно благодарен за грижите. Влязох в Спортното, Добри Иванов (първият треньор на Стефка Костадинова) ми беше една година ментор в подготвителната група. След това бях при Благовест Георгиев, Васко Пенов, при татко ми Георги Йовчев.

Трудно ли беше да тренираш при татко си?

Никога не ми е било мъчно, защото той не ме е делял, а аз не съм желал да бъда по-специален. Това го има в международната процедура.

А по кое време ще влезете в категорията на Груди Делчев и да участвате на надпревари за ветерани?

Поддържам форма, упражнявам всеки ден и съм на равнището на момчетата, които упражняват в този момент, само че нямам още потребност да спечелвам трофеи за ветерани. Просто духът ми е юношески към момента.

И по този начин, къде е мястото на кондиционните треньори в спортовете отвън леката атлетика и в частност в тениса?

Такъв треньор има доста значимо място в всекидневието на тенисистите. Без добра двигателна просвета и атлетизъм актуалният тенис е невъобразим. Скоро гледах мач на Борг от 70-те години и по-късно шампионата в Рим. Разликата в интерес на настоящия мач беше очевадна. Просто Борг и противникът му бяха като на занимателен каданс в съпоставяне със настоящия мач.

Треньорите по тенис в Пловдив узрели ли са към този момент за нуждата да има кондиционен треньор в екипа им?

Мисля, че да и това към този момент е реалност. Търсят ни и имат потребност от нас. Като треньор имам 12 дечица в разнообразни възрастови групи. Говорим единствено за тенис, не се отпътувам с атлетика. Работя с Веско Петков от Стоянстрой и децата му. С Димо Толев също имам връзки.

Виждате ли нещо позитивно в детския тенис под тепетата?

Да, доста деца практикуват този спорт. Кортовете са цялостни, провеждат се доста шампионати - държавни и районни. Това е супер.

Какво е мнението ви за интернет треньорите, които се появиха в последно време?

Потокът от информация в последно време е голям. Избягвам да разясня сътрудници и треньори. Всеки има право както желае да подхожда към материята. Треньорът се ражда. Трябва да имаш и знания и вътрешно чувство, с цел да нагодиш всяко извършения към даден играч.

Самата подготовка, методиката, съобразена ли е с натоварванията. Търсят ли ви родителите?

Винаги те ме търсят, аз не съм натрапвал, само че не отхвърлям помощ. В Пловдив имаме доста положителни експерти, които схващат от кондиция. Имаме профилирани експерти. Стойко Цонов беше във волейбола, Светлана Исаева е във Виктория Волей, Атанас Николов в школата на футболния Ботев. И в международен мащаб има доста образци. Треньорът на Роджър Федерер е спортист - Пиер Паганини. Атлетизмът е на всички места.

Като заговорихме за атлетизма, мнението ви за Кастер Семеня.

Според мен тежък проблем. Тя е ощетена. Тя е просто жена, само че би трябвало да потвърждава това. Не е единствено тя. Още две-три състезателки са с сходен проблем.

След като се изравняват наградните фондове в тениса при мъжете и дамите, мислите ли че, Серина Уилямс или Симона Халеп могат да влязат в топ 100 на мъжете?

Според мен няма да могат. Топ 100 тенисът при мъжете е съвсем подравнен, всеки може да бие всеки. Вижте Г​ригор губи от номер 84 в листата. Уилямс или Халеп могат да победят някого, само че това ще е казус.

Тенисът е безценен спорт. Всяко дете обаче няма да стане новият Гришо. Заслужават ли си разноските и напъните за това спортуване?

Наистина от 1000 деца едно става експерт. За мен си заслужава всяко изпитание. Дори единствено тъй като детето ви ще придобие положителни и верни двигателни привички, си заслужава всяка стотинка.

И най-после, виждате ли бъдещи първенци в тениса от сегашните генерации в Пловдив?

Нормално е като треньор да кажа, че съвсем всички деца, с които работя, имат заложби за първенци. За мен Владимир Попов (Стоянстрой) е неповторим състезател, който физически е на международно равнище. Елизара Янева - също (тя има и похвална спортна завист и хъс за победа). Зиновия Ванева към този момент чука на вратата на огромния женски тенис. Миналия ден загуби в Анталия в три сета, само че физически в никакъв случай не е била толкоз добра както тази седмица, а се връща след дълго лекуване на травми. Допадат ми и близнаците Радулови (Йоанна и Илиян). Има най-малко 4-5 деца от Пловдив, за които в бъдеще ще се приказва с почитание и почит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР