"Разказвачът на европейски приказки" Станимир Стоилов продължи да твори чудеса.

...
"Разказвачът на европейски приказки" Станимир Стоилов продължи да твори чудеса.
Коментари Харесай

Мъри е бог за Астана и Казахстан! Сътвори велико чудо

"Разказвачът на европейски приказки " Станимир Стоилов продължи да твори чудеса. Безспорно най-хубавият български треньор в чужбина пренаписа за следващ път историята на казахстанския футбол и Астана с свръхестествен, всеизвестен триумф.

Мъри изведе скромния си отбор за първи път до пролетната фаза на евротурнирите след историческа победа над чешкия гранд Славия посред Прага. С минималното 1:0 верният футбол на българския експерт победи за следващ път и незнайният до неотдавна никому отбор ще спори сили с най-хубавите в Лига Европа през пролетта.

Това се случва за първи път на Астана и на казахстански тим изобщо, което затвърди именития статус на Мъри Стоилов в страната в Далечния Изток. Само за три години и половина там, той се трансформира в най-успешния експерт в историята на младата страна.

Той освен, че на два пъти вкара отбора си в групите на Лига Европа и един път в Шампионската лига, само че съумя и да ги преодолее. И по този начин се трансформира и в може би най-успешният български треньор в чужбина. А сега просто няма легионер, който даже да се приближи до него. Особено в Казахстан, където всички останали чужденци дишат прахта му със светлинни години обратно.

С оглед на големия залог, мачът в чешката столица стартира нервно. Двата отбора залагаха на сигурността, тъй като всяка неточност щеше да е съдбовна. Това се отрази на атрактивността и качеството на футбола.

Чистите положения липсваха, като въпреки всичко множеството обстановки бяха за домакините. Мирослав Стох, Яромир Змръхал и Михал Фридрих не съумяха да се разпишат за тях, до момента в който жокерите в нахлуване за Астана Жуниор Кабананга и Патрик Твумаси не бяха точни в редките случаи, когато за отбора имаше благоприятни условия.

Но умната игра и верният футбол на Станимир Стоилов дадоха резултат. В 39-та минута при едно центриране от директен свободен удар вратарят на Славия Ян Ластувка беше литнат като лястовица и изпусна сигурна топка, която попадна зад тила му у непокрития Марин Аничич, който се разписа за 1:0.

Малката гостуваща агитка, измежду която имаше и български почитатели, потъна в възторг. Този резултат се резервира и до почивката, макар набезите на чехите. Последва доста напечена втора част.

В нея Славия се хвърли гневно напред. В 49-та минута Яромир Змръхал излезе самичък против вратаря на Астана на чиста позиция и когато всички към този момент виждаха изравняването, той прати топката над гредата.

Малко по-късно и звездата Томаш Нецид имаше късмет да изравни. Нападателят направи страховит пробив и стреля от наказателното поле, само че топката още веднъж мина на сантиметри настрана от вратата и казахите останаха сухи.

Мощният напън на чехите продължаваше, а Астана се задъхваше все по-сериозно. В 53-та минута още веднъж Нецид беше на голова позиция, като този път разстреля от упор вратаря с глава, само че Ненад Ерич прояви котешки инстикт и мазета.

Постепенно гостите се отърсиха от този потрес, поуспокоиха се и изравниха играта. Стопроцентовите обстановки пред вратата им секнаха, а и те на собствен ред погледнаха напред. В 70-та минута удар на Роман Муртазаев за малко не се трансформира в гол, като Ластувка мазета.

Малко по-късно и Патрик Твумаси от вратарското поле някак не съумя да нацели вратата и прати топката над вратата. В последна сметка това статукво се резервира за последните минути, когато Славия потегли ва банк напред в търсене на скъпоценното равнене.

И отборът от чешката столица беше покрай него в 79-та минута, когато Мик ван Бурен стреля с глава от 8-9 метра, само че вратарят на Астана още веднъж беше на мястото си и отрази по превъзходен метод.

Домакините продължиха да налитат като обезумели и можеха да стигнат до скъпоценния гол в 86-та минута, само че тогава ударът на Томас Соучек от 13-14 метра мина на няколко сантиметра над вратата и по този начин се размина следващата голяма заплаха пред вратата на Ерич.

В последна сметка опълчението на Астана устоя и отборът записа поредна златна страница в историята си и в историята на казахстанския футбол, с помощта на великия Мъри Стоилов. Заради него за първи път отбор от далекоизточната страна ще чака противник за пролетната фаза в европейски клубен шампионат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР