Разказът Кръв от къртица на българската писателка Здравка Евтимова, преведен

...
Разказът Кръв от къртица на българската писателка Здравка Евтимова, преведен
Коментари Харесай

Български разказ влезе в учебник за 8. клас в САЩ

Разказът " Кръв от къртица " на българската писателка Здравка Евтимова, преведен на британски под заглавието Blood, беше включен в учебник по литература за 8-и клас в Съединени американски щати. В него са включени и творби на създатели като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. За " Дневник " новината удостовери самата авторка.

Учебникът е разграничен на 6 елементи, като в него са попаднали 11 описа. " Кръв от къртица " на Здравка Евтимова е поместен във втората част на учебника, която е със заглавие " Тръпката, която изпитваме при преживяване на нещо ужасно ". Другият роман в тази част е " Аутсайдерът " на Хауърд Лъвкрафт.

Целта на учебника е посредством литературни творби учениците от 8-и клас да обогатят своя речник, знанията си за езика и за езиковите феномени. Да придобият умения да се изричат и пишат независимо по заложена тематика. Да придобият съществени знания за сюжет и неговото създаване в разнообразни прозаически произведения, както и да бъдат способни да обосновават мненията си върху литературните творби.

Здравка Евтимова е родена през 1959 година в Перник. Завършила е британска лингвистика във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Специализира живописен превод в Сейнт Луис, Съединени американски щати. Нейни разкази са оповестени в над 32 страни. Носител е на голям брой национални и интернационалните награди.

През 2016 година романът й " Една и съща река " беше отличен с премията " Роман на годината " за 2015 година на фонд " 13 века България ". Последната й книга е също разказ - " Зелените очи напразно " (изд. " Жанет 45 " ).

Източник - " Дневник ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР