Разказът Кръв от къртица и други разкази на Здравка Евтимова

...
Разказът Кръв от къртица и други разкази на Здравка Евтимова
Коментари Харесай

Кръв от къртица на Здравка Евтимова в българската учебна програма

Разказът " Кръв от къртица " и други разкази на Здравка Евтимова са заложени в българската образователна стратегия - за профилирана подготовка в 11 и 12 клас. Разказ на писателката може да се падне и за преразказ на чужд текст на изпита след 7 клас. Това споделиха от Министерството на образованието във връзка информацията, че " Кръв от къртица " е предложен на американски осмокласници и фактът, че този роман е включен в учебниците по британски език за гимназиалния курс в Дания. Учениците у нас занапред ще откриват перото на Здравка Евтимова, само че светът на изкуството го познава от дълго време. А млади режисьори вършат първите си стъпки в късометражното кино по претекстове от произведения на Здравка Евтимова. Сред тях и нашият кореспондент Цвета Младенова.

" Казват, че лекувала - кръв от къртица. Само 3 капки и най-малко за малко болката отминавала...

- Вие да не сте болна?

- Не, аз не, внукът ми. "

Цветана Манева и Снежина Петрова в основните функции - превъзходно актьорско наличие, почтено за гения на Здравка Евтимова и огромно предизвикателство за първите ми стъпки в режисурата. Актрисите играят про боно. И авторските права са предоставени гратис.



В Америка Здравка Евтимова е сложена паралелно с творби на Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. Включена е в антология " Най-добра европейска прозаичност " за 2015-та. И с цел да опровергаят известното у нас разбиране, че българските създатели са оценени повече на открито, от Министерството на обучение побързаха да уточнят.


Александър Трингов, специалист в Дирекция " Съдържание на предучилищносто и учебното обучение " - МОН: Разказ на Здравка Евтимова е включен в образователните стратегии за профилираната подготовка в 11 и в 12 клас паралелно до Хемингуей и до Селинджър. За хора, които в действителност имат ползи в региона на хуманитаристиката, изкуството, философията.
Питам по какъв начин актуален български създател може да попадне в образователната стратегия. Процедурата се оказва дълга и комплицирана - звучи познато. Но това, което обнадеждава е, че в новите образователни стратегии учители сами могат да сортират качествени литературни текстове.

Александър Трингов, специалист в Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " - МОН: Отново достижение на новите образователни стратегии е, че с изключение на българските класици има включени творби на Христо Фотев да вземем за пример, на Виктор Пасков, на Петя Дубарова - създатели, които са от края на 20 век.
И нещо като подсказка - в случай че ще кандидатствате в елитните гимназии след 7-ми клас, не е неприятно да прочетете Здравка Евтимова. Нейни произведения може да се паднат за преразказ в дидактическата задача. Научихме го инцидентно през днешния ден, в Министерството на образованието.
 Екипът от Нов български университет по време на фотосите на Екипът от Нов български университет по време на фотосите на "Кръв от къртица " © Цвета Младенова  Екипът от Нов български университет по време на фотосите на Екипът от Нов български университет по време на фотосите на "Кръв от къртица " © Цвета Младенова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР