Разкъсаните парчета се сливат идеално само за няколко дниСинтетичната кожа

...
Разкъсаните парчета се сливат идеално само за няколко дниСинтетичната кожа
Коментари Харесай

Изкуствена кожа се възстановява сама

Разкъсаните части се сливат идеално единствено за няколко дни

Синтетичната кожа е подобаваща за потребление в роботи (източник: NUS / YouTube)

Научен екип отпред Бенджамин Ти от Националния университет на Сингапур (NUS) е изобретил неестествен материал, който повтаря водоустойчивото покритие на медузата и в това време реагира на досег, излиза наяве от видеоклип, публикуван в YouTube.

В своята разработка учените са свързали разтеглив полимер с йонизирана течност, богата на флуор, вследствие на което се е получил гел. За разлика от други съществуващи хидрогелове, сходна „ кожа ” се усеща отлично и в морска вода, и в алкални/кисели среди.
още по тематиката
Освен това новото покритие има едно от най-важните свойства – то може да се самовъзстановява. Изследователите показват образно това, разрязвайки материала на половина. След няколко минути той възвръща своята електропроводимост, а след няколко дни изчезват всички следи от разреза и двете елементи се сливат идеално една с друга.

Новата „ кожа “ е предопределена за потребление в роботи, за които не са подобаващи металните обвивки. Освен това учените твърдят, че основаният от тях материал може да понижи равнището на замърсяване на околната среда, заради своята биоприрода.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР