Разискванията по втория вот на недоверие към правителството на Николай

...
Разискванията по втория вот на недоверие към правителството на Николай
Коментари Харесай

Гласуват вота на недоверие в 2 без 5 в четвъртък

Разискванията по втория избор на съмнение към държавното управление на Николай Денков приключоха с изявление на министър-председателя от парламентарната естрада, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Отхвърлянето на вота на съмнение ще е от изгода за България, сподели Денков в умозаключение и прикани депутатите в залата да го поддържат. Някои от вносителите на вота обаче скандираха да скандират в залата " оставка ".

Председателстващата съвещанието на Народното събрание Росица Кирилова разгласи, че гласуването ще се организира в четвъртък, 16 ноември, в 13:55 часа. По закон е належащо да минат 24 часа от разискванията.

Вторият избор на съмнение бе импортиран след балотажа на локалните избори от " Българска социалистическа партия за България “, " Възраждане “ и " ИТН “. Той е поради " неспособността държавното управление да подсигурява националната сигурност и защитата на страната ".

По време на разискванията Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия се обърна към министъра на защитата Тодор Тагарев и уточни: “Вие сте позор за тази славна българска войска ”. Според него, в случай че преди сме имали държавни управления на националния компромис, то в този момент имаме “правителство на националното изменничество и далаверите ”. Той настоя за оставката на Тагарев и разкритикува, че даваме муниции за Украйна.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ репликира Гуцанов и подсети, че БТР-ите, които ще дарим на Украйна са били част от жандармерия. “Те не са част от българската войска и не са нужни на българската войска ”, акцентира той. Мирчев подсети, че във връзка с даването на ракетите С-300 е имало закрито съвещание, на което е станало ясно, че давайки ги ние не компрометираме сигурността си. " По никакъв метод не се компрометира сигурността и въздушната защита на страната ”, безапелационен е той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разкритикува ръководещите и уточни, че са “юридически некомпетентни ”, само че също така счита, че те демонстрират “управленска отпадналост ”. Според него решенията, които се вземат във връзка с бранш “Сигурност ” са заради “желание за определяне на личен надзор ”.

Министърът на защитата Тодор Тагарев разясни, че огромна част от проблемите в региона на защитата са сложни и изискват сложни решения. “Въпросът за хората е извънредно сериозен. Най-тежко е ситуацията в сухопътни войски. Този проблем не стартира с мандата на актуалното държавно управление “, сподели той и посочи, че главните аргументи за това са демографската обстановка, както и последствията от пандемията. Според него масираната дезинформационна акция, която някой от парламентарно показаните групи ползват е довела до отлив в кандидатстващите висшите военни заведения.

" През тази година претендентите за Националния боен университет “Васил Левски ” бяха с 35% по-малко, а признатите курсанти с 45% по-малко ”, означи Тагарев.

“Този избор на съмнение не отразява обективното положение на армията ”, счита той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори на министъра на защитата Тодор Тагарев, който уточни, че има политически сили, които са си служили с дезинформационна акция, която е довела до отлив на курсанти.

“Днес разбрах, че с едно изявление срещу войната в Украйна, за прекъсване на огъня и за търсене на мирни договаряния за неутралитет на България във връзка с войната в Украйна, съм станала лична причина за некомплекта в българската войска. Изказване направено през юни 2023 година за некомплект, който съшествува от най-малко 15 години. Това звучи като анекдот и то е анекдот ”, уточни тя и добави: “Тодор Тагарев е безусловно несъответствуващ за министър на защитата ”.

Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов също отговори на Тагарев и уточни: “Некомплект в армията има поради вашето некадърни ръководство, поради вас персонално има некомплект, тъй като знаете по какъв начин ви споделят в армията - " Тагаренко ", целият български народ ви назовава по този начин, което е показателно на кого служите. Вие не служите на България, вие сте украйнски държавен чиновник ”, уточни той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изясни, че българската отбранителна тактика е да модернизира българската войска с технология от XXI век.

“Вярвам, че българската войска заслужава най-хубавите технологии за защита. Вярвам, че и въздушната и сухопътната защита би трябвало да се модернизират по едно и също време, с цел да имат оперативна съгласуемост, би трябвало да имат оперативна съгласуемост с нашите сътрудници в НАТО ”, уточни той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР