Разхождайки се из руините на древния град Помпей си представяме

...
Разхождайки се из руините на древния град Помпей си представяме
Коментари Харесай

Сензационна версия: Везувий спасил Помпей от по-страшна, бавна и мъчителна смърт

Разхождайки се из руините на античния град Помпей си представяме картината на известния художник Карл Брюлов - " Последният ден на Помпей " - ужасна покруса, която сполетява внезапно локалните. След изригването на вулкана, те се задушили, а след това били заровени в продължение на епохи под пласт от пепел и лава. Учените обаче са все по-малко сантиментални за ориста на тези хора. Според тях, в случай че жителите не починали по време на изригването на Везувий през 79 година, те са били обречени на още по-ужасна орис - дълга и мъчителна гибел по друга причина, написа pravda.ru.

Въпреки че нормално са свързвани с античните римляни, акведукти са конструирани доста по-рано и се свързват с етруските. Самите уреди от тръбопроводи се употребявали за довеждане на релативно чиста вода до домовете на хората. Но точно от там идвала и заплахата. Според тогавашните хигиенични стандарти в материала на тръбата имало олово. По принцип основно богатите римляни са се възползвали от удобствата на акведуктите и това е повода някои историци да считат, че елитът на Древен Рим е бил токсичен и с антимон.

" Последният ден на Помпей ", художник: Карл Брюлов

Самият химичен детайл пък идват от вулканичната пепел, която дружно с водата влизала в акведукта и от там в домовете на хората.
Авторът на новото проучване - историкът Кору Лунд Расмусен от Университета на Южна Дания опровергава хипотезата за отравяне. След като проучва оживели фрагменти от оловна тръба, той и сътрудниците му откриха, че тя е покрита с пълен пласт варовити плаки от вътрешната страна. Следователно, питейната вода съдържала вар, а не отровни оловни съединения.

 Херкуландеум view 1
Древният 140-километров тръбопровод Аква Августа е една от най-големите, най-сложните и скъпи системи за водоснабдяване в античния свят, която е осигурявала вода минимум осем от тогавашните градове на залива на Неапол, в това число Помпей и Херкулан.

Авторът на проучването надалеч не би трябвало да прави безапелационни заключения. За да се ревизира новата доктрина, е належащо да се откри наличието на антимон в човешките остатъци и копролитите (вкаменени екскременти) от руините на Помпей.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР