Разходките в парка в момента са разрешени само като компания

...
Разходките в парка в момента са разрешени само като компания
Коментари Харесай

Заразените в България изглежда наистина са много малко

Разходките в парка сега са позволени единствено като компания на домакински любим

© Цветелина Белутова Тестовете на 1016 служители на реда за съществуване на антитела против ковид демонстрират, че под 1% от тях са се срещнали с него и имат имунитет. Това стана ясно от оповестеното от спешния щаб епидемиологично изследване с бързи проби. То беше извършено измежду служителите на реда, които всеки ден са на улицата и контактуват с хора. Резултатите са, че единствено двама от тях имат прясна зараза, а седем към този момент са имали среща с вируса и имат имунитет.
Предстои тестване и в Банско, където също с бързи проби ще бъдат изследвани 1000 души от 8000 души население.

" Резултатите демонстрират, че няма дейна циркулация на вируса в София или че тя е с невисок интензитет. Епидемията е под надзор, само че още не можем да разчитаме на всеобщ имунитет, рано е, както е рано и за разхлабване на ограниченията ", разяснява доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вероятно след разбора на двете изследвания, спешният щаб ще би трябвало да вземе решение за разхлабване или стягане на ограниченията за обществена изолираност.

Какво демонстрира проучването

Според доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница, е отлично, че гладът за информация, върху който са се строели хипотези по какъв начин да се " заградим от ковид ", към този момент е преодолян и има епидемиологично изследване, върху което специалистите да разсъждават.

" Резултатите демонстрират или че тестванията не са задоволително положителни и не улавят антитела, или че при изследвани над 1000 служители на реда, които се срещат с доста хора, ние не проепидемичваме. Не е невероятно при 300 открити пациенти с ковид в София, служителите на реда да не са се срещнали с нито един, да не са се заразили и да нямат антитела ", разяснява доцент Мангъров.

Според него би било притеснително, в случай че и след карантината в Банско се окаже, че жителите му нямат антитела. " Ако се случи по този начин резултатите би трябвало съществено да се обмислят, с цел да не се окаже, че в гората няма мечки, а в случай че има - не са чак толкоз страшни ", споделя доцент Мангъров.

На фона на предстоящите 250 хиляди безработни, откакто се проучват резултатите, би трябвало да се отговори на въпроса " докога ще чакаме в изолираност ", счита той. По думите му, в случай че щабът допуска, че 6000 души са инфектирани, не би трябвало да се приказва, че е оригиналност в епидемиологията те да бъдат изолирани, а останалите 7 млн. души да тръгнат на работа.

" Целта на епидемиологичните изследвания е да се открият болните и инфектираните, контактните с тях хора, всички те да бъдат изолирани, а останалите жители да бъдат оставени да се движат и работят свободно. Ако се окаже, че към момента нямаме имунитет, би трябвало да се обмисли по какъв начин обществото да не продължава да бъде затворено ", споделя доцент Мангъров.

Какво оферират към този момент

Той счита, че първата стъпка на разхлабване на ограниченията, която оповести, че обмисля през вчерашния ден министър председателят Борисов, е да бъдат отворени парковете и стадионите, с цел да могат младежите да спортуват, въпреки и на отдалеченост.

Вчера министър председателят разгласи, че обмисля повдигането на възбраната за екскурзии в планините и в парковете. В момента в парк в София, да вземем за пример, могат да отидат на разходка единствено притежателите на кучета, само че не и децата. В същото време множеството лекари са на мнение, че разходката на слънце е потребна за имунитета.

От спешния щаб оповестиха, че след Великден ще върнат неразрешените от грипната почивка и по-късно от пандемията, имунизации и профилактични прегледи на децата, бременните дами, както и плановите интервенции в лечебните заведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР