Разходките по Малката главна този месец не са подходящи за

...
Разходките по Малката главна този месец не са подходящи за
Коментари Харесай

Майстори мелят брашно на Главната по стар способ

Разходките по Малката основна този месец не са подобаващи за тези, които пробват да смъкват някой кг за лятото. Но пък притеглят като магнит ценителите на вкусната храна.

Кулинарните фестивали в Пловдив този месец следват един след различен, а изкушенията ни дебнат от всеки ъгъл. Още не е завършил " Вкусът на Пловдив " и на хоризонта към този момент се задава новото предизвикателство - от 17 до 20 май Регионална занаятчийска камара кани всички ни на „ Фестивал на хляба ”.

В три спонтанни пекарни на Малката основна занаятчия от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще показват пред пловдивчани и гостите на града своите умения и обичайни механик в подготвяне на разнообразни хлябове и сладкиши. Голямата атракция ще е мелницата караджейка, на която всеки самичък ще може да си смели брашно. Дегустациите на всички вкусотии ще са безвъзмездни.

В петък /18 май/ Татяна и Кирил Дукови от Бесарабия ще ни покажат по какъв начин се вършат същински обредни хлябове, като от самото начало ще изясняват рецептата на достоверен български език от по-миналия век. След това ще можем да се срещнем и с изкуството на майстор-пекаря Георги Лефтеров, който ще ни напомни, че никой не е по-голям от хляба.

Тънкости в занаята, присъщи за своите нации, в събота ще показват занаятчия Ларби и занаятчия Самир  от Кралство Мароко, а 20 май ще е денят на занаятчия Рафет Ердемир и занаятчия Фатих Аслан от Турция.

През четирите дни на фестивала приказност от усети и аромати ще сътворяват и дузина хлебари и сладкари от България. Висш пилотаж в занаята ще показва гостът от Холандия  началник Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в образователната работилница на Университета по хранителни технологии на 18 и 19 май.

Специален посетител на Фестивала ще бъде и Иван Звездев, който ще показва своите умения в петък. Студенти от УХТ и възпитаници от ПГТ " Проф. доктор Асен Златаров " пък ще посрещат в Детската работилница май-малките гости на Фестивала, с цел да творят дружно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР