Разходката в парка се превърна в битка за пространство сред

...
Разходката в парка се превърна в битка за пространство сред
Коментари Харесай

"Тротоарни войни" удариха градовете, докато COVID-19 настройва бегачи срещу кучета

Разходката в парка се трансформира в борба за пространство измежду жителите на многолюдни градски зони, откакто влязоха в действие правила за отдалеченост, с цел да се спре разпространяването на ковид.

С карантини и ограничавания за напредване, наложени в стотици градове, самообладанието е на изчерпване в някои препълнени зелени пространства, в които задъхани, изпотени бегачи се задават с особена гняв при неспазване на дистанцията.

" За хора, които са непрекъснато вманиачени от това, какъв брой надалеч бягат от другите, бягащите несъмнено не знаят какъв брой са 2 метра ", написа в " Туитър " английският публицист Джеймс Бол, като направи отпратка към целесъобразното безвредно разстояние.

Жителите на градовете във Англия - където на хората е разрешено да спортуват на открито един път дневно - наподобява са изключително раздразнени от казуса, въпреки че във френските градове имаше сходни случаи, преди да бъде наложена по-строга карантина.

В други страни, където извеждането на кучето към този момент е единствената основателна причина за разходка, притежателите са упрекнати, че употребяват домашните си любимци като тактичност, с цел да излязат от у дома. Бегачите и притежателите на кучета се упрекват взаимно за заемане на място.

Тесните публични пътища и дребните градски домове с малко външно пространство в някои случаи способстват за напрежението, сподели Елън ван Бюрен, учен в Амстердамския институт AMS, който се занимава с проучване на решение за града.

" Обществените пространства са особено проектирани за среща с хора ", сподели тя пред " Ройтерс ".

" Това, за което в този момент желаете да употребявате обществените пространства, е в действителност да оставите хората да бъдат на открито, само че без да се срещат - или най-малко да резервират отдалеченост един от различен. И това е нещо, което въобще не е взето поради при проектирането. "

Въпреки че никоя група не може да изиска права върху пешеходната пътека, тези, които не съблюдават отдалеченост, към този момент ще са нарушили закона в доста страни, съобщи Шарифа Секалала, специалист по интернационално право от университета " Уоруик " във Англия.

Въпреки че страните по принцип нямат съответни правила за персоналното пространство, които да са записани в законодателството, доста от тях са въвели изключителни закони, с цел да постановат ограничавания върху придвижването и държанието, които носят опасност от санкции или даже арест, сподели тя.

" Разчитайки на научните препоръки, държавните управления могат да лимитират придвижването на хората, както и тяхното държание, до момента в който са на публични места ", разяснява тя.

" Това може да значи, че хората са задължени... да съблюдават несъмнено разстояние от другите хора на публични места и евентуално биха нарушили закона, в случай че не се преценяват. "

Междувременно хората към този момент намират обходни пътища, с цел да защитят своето пространство. Ван Бюрен съобщи, че е виждала хора, които носят пръчки или въжета, с цел да маркират безвредното разстояние.

" Тогава разумно осъзнавате, че е по-вероятно да зародят несъгласия или да влезете в нечие пространство ", сподели тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР