Разходка милиони години назад във времето предлага Палеонтологичния музей в

...
Разходка милиони години назад във времето предлага Палеонтологичния музей в
Коментари Харесай

Палеонтологичният музей в Чирпан показва ценни експонати

Разходка милиони години обратно във времето предлага Палеонтологичния музей в Чирпан. Сред многото скъпи експонати е и зъбът на прачовека, открит край града на Яворов. Всички находки са събирани от феновете археолози - Петър Попдимитров и щерка му Анна.

Чирпан

Интересът на Петър Попдимитров към далечната история датира от най-ранното му детство. В следствие „ заразява " и щерка си Анна.
Анна Димитрова: Тогава бяха почнали разкопаването на инертните материали и изнасянето им за автомагистралата и аз открих този зъб.Петър Попдимитров: Дъщерята откри палеонтологичното гробище по един зъб, който счете за крайник на динозавър.
Находката води в Чирпан екип от учени от България и Франция. Сред тях е и известния откривател Ербер Тома.
Анна Димитрова: И тръгвайки си Ербер Тома, разглеждайки сбирката сподели: " Нищо чудно тук да намерите най-стария зъб на индивида ".
И по-късно това се случва. Внукът на Петър Попдимитров - Танко, когато е на 10 години, открива зъба, който се трансформира в международна сензация.
Таньо Димитров: На това място, където ние вървим да събираме много фосили и този зъб като съм го намерил съм го сметнал за някакъв подобен зъб на тревопасно и съм го дал на дядо ми.
Идват палеонтолози от Природонаучния музей в София отпред с проф. Николай Спасов.
Таньо Димитров: Те го взеха за проучване - във Франция, в Гърция го носиха и откриха, че е от този тип грекопитек, тук си е чирпанопитек.
Любопитство провокира и черепът на далечния роднина на слона - дейнотериум.
Петър Попдимитров: В света има единствено 4 открити такива черепи, само че този е най- положителния.
В музея са показани над 5 000 артефакта от праисторията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР