Разходите за социална защита през 2016 г. са 16 455.2

...
Разходите за социална защита през 2016 г. са 16 455.2
Коментари Харесай

НСИ: През 2016 г. разходите за социална защита са 16 455.2 млн. лв.

Разходите за обществена отбрана през 2016 година са 16 455.2 млн. лева, което съставлява към 17.5% от брутния вътрешен артикул на страната за същата година, оповестяват от Националния статистически институт (НСИ).

Финансирането на обществената отбрана в България се реализира посредством социално-осигурителни вноски на правилото на солидарността или посредством директно финансиране от държавния бюджет.

През 2016 година регистрираните в ESSPROS доходи за финансиране на Системата за обществена отбрана в страната са в размер на 16 664.7 млн. лева, от които 8 153.4 млн. лева са средства от държавния бюджет, 8 233.03 млн. лева са средства от осигурителни вноски и 278.3 млн. лева са класифицирани като други доходи. Спрямо миналата година се следи понижаване на приходите от осигурителни вноски с 4.4%, а на вноските от държавния бюджет - нарастване с 1.5%.

През 2016 година разноските за обществена отбрана са 16 455.2 млн. лева, което съставлява към 17.5% от брутния вътрешен артикул на страната за същата година. В съпоставяне с миналата 2015 година общите разноски за обществена отбрана се усилват с към 4.1%, а съответният им дял от брутния вътрешен артикул понижава с 0.4 процентни пункта. Обезщетения за обществена отбрана

Най-висок условен дял в компенсациите за обществена отбрана заемат разноските по функционалност „ Навършена възраст/Старост “ (44.6%) с главен съставен елемент „ разноски за пенсии “.

Значителен дял заемат и разноските по функционалности „ Болест/Здравна грижа “ (27.5%) и „ Семейство/Деца “ (10.4%). Най-често обществените компенсации се получават под формата на парични компенсации (периодични или еднократни суми).

През 2016 година разноските за парични компенсации са в размер на 11 016.3 млн. лева, или 68.8% от общо изплатените за обществена отбрана. Над 60% от паричните компенсации се изплащат по функционалност „ Навършена възраст/Старост “, като за главната част от тях не се изисква покриване на спомагателни условия при приемането им, защото са резултат от присъединяване в социалноосигурителната система. Изплатените по функционалности „ Инвалидност “ и „ Семейство/Деца “ парични компенсации заемат надлежно 9.0 и 9.5% от общите парични разноски.

През 2016 година изплатените компенсации в натура са в размер на 5 006.4 млн. лева и нарастват с 5.7% по отношение на миналата година. С най-голям условен дял са разноските по функционалността „ Болест/Здравна грижа “ (78.2%). Настъпилите през годините промени в Системата за обществена отбрана могат да бъдат проследени по функционалности и включените в тях типове компенсации.

Функцията „ Болест/Здравна грижа “ обгръща „ парични компенсации, които заместват напълно или отчасти загубата на приход при краткотрайна нетрудоспособност заради болест или акцидент, както и здравна помощ, предоставяна в границите на Системата за обществена отбрана за поддържане, възобновяване или възстановяване на здравето на предпазените против този риск лица “.

През 2016 година по функционалност „ Болест/Здравна грижа “ са изплатени 4 400.9 млн. лева, или 27.5% от общо изплатените компенсации за обществена отбрана. Най-висок e относителният дял на разноските за здравна и болнична помощ, профилактика и рехабилитация - 44.6% от разноските по функционалността, следвани от разноските за фармацевтични артикули - 24.2%. Разходите за парични компенсации (периодични или еднократна сума) заемат 11.0% от компенсациите по тази функционалност и са в размер на 485.2 млн. лв.. Периодичните парични компенсации обгръщат заплатен отпуск заради трудова акцидент, професионална болест или общо заболяване. Разходите за компенсации за краткотрайна неработоспособност са 10.5% от изплатените компенсации по функционалността. Като еднократни суми се включват предоставените финансови средства за лекуване на лица под 18 години в чужбина, както и финансовото подкрепяне на български жители за осъществяване на действия по асистирана репродукция.

Изплатените компенсации в натура по функционалността през 2016 година са в размер на 3 915.7 млн. лева и обгръщат заплащания за болнична, първична и профилирана извънболнична помощ, дентална помощ, медико-диагностична активност и заплащания за лекарствени артикули и медицински произведения, осъществявани от Националната здравноосигурителна каса. В разноските за компенсации в натура се включват и заплащания, осъществявани от Министерството на здравеопазването за центровете за незабавна здравна помощ, домовете за медико-социални грижи и държавните психиатрични лечебни заведения, както и заплащанията по здравни пакети, контрактувани посредством спомагателното здравно обезпечаване.

През 2016 година относителният дял на компенсациите в натура от общите разноски по функционалността е 89.0%.

Функция „ Инвалидност “ обгръща помощи и компенсации, които „ обезпечават приходи на лица под законово откритата пенсионна възраст, чиято дарба да работят и печелят е лимитирана до равнище, по-ниско от избрания със закон най-малко заради физическо или умствено заболяване; обезпечават рехабилитационни услуги, особено предопределени за хората с увреждания, и/или дават артикули и услуги, разнообразни от здравна помощ, на хора с увреждания “.

През 2016 година разноските по функционалност „ Инвалидност “ са в размер на 1 178.2 млн. лева, или 7.4% от общо изплатените компенсации за обществена отбрана. В парична форма те са 83.8% от компенсациите по функционалността. Периодичните парични компенсации обгръщат пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент и професионална болест, пенсия за военна и гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност, които заемат най-голям условен дял 58.9%, или 693.38 млн. лв.. Добавката за непозната помощ възлиза на 8.0% от разноските по функционалността, или 94.82 млн. лв.. Месечната добавка за обществена интеграция на хората с увреждания е с минимален условен дял - под 1.0%, или 0.72 млн. лв..

Плащанията за месечна целева помощ за телефонни услуги за военноинвалиди, месечна добавка за диетично хранене и лекарствени артикули, както и месечна добавка за обществена интеграция съгласно самостоятелните потребности съгласно степента на понижена продуктивност или типа и степента на увреждането, заемат 11.7% от направените разноски по функционалността и са по-малко от 138 млн. лв.. Еднократните суми в размер на 60.2 млн. лева са предопределени за финансиране на планове за трудова реализация на хора с увреждания, за целеви помощи за хора с повреден слух или повредено зрение, както и за разработване, покупка и ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения. Разходите за компенсации в натура през 2016 година са в размер на 191.4 млн. лева, или 16.2% от общите разноски по функционалността. Основен дял (51.0%) заемат разноските за подкрепяне при осъществяване на ежедневни действия - домакински обществен патронаж, обществен и персонален помощник. Към компенсациите в натура се включват още разноските, направени за домове за възрастни хора с увреждания, предпазени жилища, класифицирани като разноски по настаняване, както и разноските, свързани с рехабилитация и дневни центрове за лица с увреждания.

Функцията „ Навършена възраст/Старост “ обгръща помощи и компенсации, които „ обезпечават заменяне на приходите, когато възрастният човек се отдръпна от пазара на труда, подсигуряват избран приход, когато обещано лице е достигнало избрана възраст, и/или дават артикули и услуги, чиято нужда произлиза от персоналните или обществените условия при възрастните хора “. Разходите по тази функционалност заемат максимален условен дял от изплатените компенсации за обществена отбрана (малко над 44.0% за всяка година от интервала 2014 - 2016 г.). Към функционалността се включват всички типове пенсии, отпускани след навършване на законово откритата възраст за пенсиониране в страната. През 2016 година по функционалност „ Навършена възраст/Старост “ са изплатени 7 138.1 млн. лева, от които 7 091.9 млн. лева за парични компенсации, свързани с присъединяване в осигурителната система, и 6.8 млн. лева за парични компенсации, които се получават след използване на подоходен аршин.

През 2016 година по функционалност „ Навършена възраст/Старост “ са изплатени 39.4 млн. лева компенсации в натура (разходи за домове за възрастни хора и дневни центрове за възрастни хора), или 0.6% от общите разноски по функционалността.

Функцията „ Наследници “ обгръща помощи и компенсации, които „ обезпечават краткотрайни или непрекъснати приходи на лицата, които са претърпели загуба на съпруг/а или непосредствен родственик, нормално когато последният е представлявал главният източник на приходи за бенефициента, компенсират наследниците за направените разноски за заравяне и за всевъзможни компликации, породени от гибелта на член на фамилията, дават артикули и услуги на наследниците, отговарящи на изискванията “. Наследници могат да бъдат съпругът/ата, бившият/ата съпруг/а на умрялото лице, неговите или нейните деца, внуци, родители или други родственици. Обезщетенията, отпускани по тази функционалност, не зависят от подоходен аршин.

През 2016 година по функционалност „ Наследници “ са изплатени 869.2 млн. лева, или 5.4% от общо изплатените компенсации за обществена отбрана. Към функционалността се включват наследствените пенсии, които заемат 31.6% от общата сума на разноските. С максимален условен дял е добавката към пенсията на починал/а съпруг/а - 65.8% от изплатените компенсации по функционалността. Еднократните суми, изплатени на наследници на умряло обезпечено лице или пенсионер от Универсален пенсионен фонд/Професионален пенсионен фонд, са 2.5% от изплатените компенсации. Разходите за компенсации в натура по функционалност „ Наследници “ през 2016 година са в размер на 0.28 млн. лева и съставляват предоставени еднократни целеви помощи за заравяне по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Функцията „ Семейство/Деца “ обгръща помощи и компенсации, които „ дават финансова поддръжка на семействата при развъждане на деца, финансова помощ на лица, които подкрепят родственици, разнообразни от деца, и/или обществени услуги, особено предопределени да подкрепят и пазят фамилията, изключително децата “. През 2016 година разноските за компенсации по функционалност „ Семейство/Деца “ съставляват 10.4% от всички компенсации за обществена протекция. Общият размер на изплатените компенсации по функционалността е 1 671.3 млн. лева и по отношение на миналата година понижават с 0.6%.

През 2016 година за парични компенсации, свързани с избрани условия за приемането им, са отделени 379.7 млн. лева, или 22.7% от разноските по функционалността. Обезщетенията включват месечна помощ за развъждане на дете до една година за неосигурен родител, месечна помощ за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, еднократна помощ при бременност и еднократна целева помощ за деца в първи клас.

Без условия се отпускат: - Обезщетения за бременност и раждане, при трудоустрояване заради бременност и кърмене, които са в размер на 355.07 млн. лева, или 21.2% от заплащанията по функционалността. - Обезщетения по време на отпуск за развъждане на малко дете, при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст, месечна помощ за развъждане на дете с трайни увреждания до 2-годишна възраст - в размер на 157.06 млн. лева, или 9.4% от компенсациите по функционалността. - Обезщетения, свързани с месечни средства за развъждане и образование на деца в приемни фамилии, месечни стипендии за подкрепяне на възпитаници с трайни увреждания и за възпитаници без родители след приключено главно обучение - в размер на 118.9 млн. лева, или 7.1% от разноските по функционалността. - Eднократна помощ при раждане на дете - изплатени компенсации в размер на 26.46 млн. лева, или 1.6% от разноските по функционалността. - Еднократна помощ за развъждане на дете от майка студентка и еднократна помощ за развъждане на близнаци - в размер на 4.63 млн. лева, или по-малко от 0.5% от разноските по функционалността. Обезщетенията в натура се отнасят до разноски за детски ясли, разноски за настаняване, които обгръщат звената „ Майка и бебе “, центровете за настаняване от фамилен вид и домовете за деца, както и целева помощ за пътешестване на многодетни майки и обществени надбавки в натура, изплащани от работодателя.

Изплатените компенсации в натура през 2016 година са в размер на 619.8 млн. лева, или 37.1% от разноските по функционалност „ Семейство/Деца “, като по отношение на миналата година размерът на компенсациите в натура е повишен с 1.6%.

Функцията „ Безработица “ обгръща помощи и компенсации, които „ заместват напълно или отчасти загубата на приход на работник/служител, произлизащи от загубата на платена работа, дават средства за битие на лица, които влизат или наново навлизат на пазара на труда, компенсират за загубата на приходи заради частична безработица, заместват напълно или отчасти загубата на приход на по-възрастен работник/служител, който се пенсионира преди навършване на законово откритата пенсионна възраст заради понижаване на работните места по стопански аргументи, подкрепят за покриване на разноските за образование или преквалификация на търсещите работа, подкрепят безработните лица при вдишване на разноските за пътешестване или пренасяне за приемане на работа, дават помощ и облекчение посредством даване на подобаващи артикули и услуги “.

През 2016 година по функционалност „ Безработица “ са изплатени компенсации в размер на 514.6 млн. лева, или 3.2% от общо изплатените компенсации за обществена отбрана. Спрямо миналата година разноските по функционалността се усилват с 15.5%. С най-голям условен дял (75.5%) са периодическите парични заплащания за компенсации, компенсиращи загубата на приходи, когато обещано лице е в положение да работи и е разполагаем за работа, само че не е в положение да откри подобаваща за него/нея претовареност, в това число лица, които преди този момент не са били наети. През 2016 година относителният дял на еднократните заплащания от паричните компенсации по функционалността (16.2%) се резервира на същото равнище както миналата година. Еднократни заплащания са суми, изплащани на чиновници, които са били уволнени без тяхна виновност от дружество, което прекратява или стопира активността си. Това обезщетение може да бъде изплатено директно от работодателя или от фонд, основан особено за тази цел.

Обезщетенията в натура се отнасят към дейните ограничения на пазара на труда и включват разноски при наемане на безработни отвън обитаемото място по непрекъснат адрес, разноски за образование и услуги по търсене и предложение на работа. Включени са разноските по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, стратегии „ Младежка претовареност “, „ Обучения и претовареност на младежите “ и „ Обучение и претовареност “.

В рамките на Национална стратегия „ Асистенти на хора с увреждания “ на Агенцията за хората с увреждания са изплатени 9.372 млн. лева за заплати и осигуровки на безработни лица, наети като асистенти на хората с увреждания. Относителният дял на компенсациите в натура понижава от 8.2% през 2015 година на 6.6% през 2016 година, или с 1.6 процентни пункта.

Функцията „ Жилищни потребности “ се базира на „ посредничеството на публичните управляващи за подкрепяне на семействата при вдишване на разноските за жилище. Основен аршин за установяване на обсега на функционалността е съществуването на определящ подоходен аршин “. В България този тип помощ се дава като обезщетение в натура. Отчитат се: месечна целева помощ за възнаграждение на наем на общински жилища, като бенефициенти могат да бъдат сираци до 25-годишна възраст, приключили обществен учебно-професионален център, самотни възрастни хора над 70-годишна възраст, както и родител, отглеждащ самичък дете/деца. Включват се и разноските за месечна добавка за облекчаване на съществени витални потребности - наем за общинско жилище, като бенефициенти могат да бъдат самотни лица с трайно понижена продуктивност или с избрани тип и степен на увреждане.

През 2016 година са изразходвани 0.43 млн. лева за компенсации по функционалност „ Жилищни потребности “, които понижават със 7.4% по отношение на 2015 година.

Функция „ Социално изключване, некласифицирано другаде “ Докато другите функционалности се отнасят до лица, които са изложени на ясно избрани опасности или потребности (възрастни хора, лица с увреждания, безработни и т.н.), то функционалност „ Социално изключване, некласифицирано другаде “ се отнася за „ обществено изключените “ или „ тези в риск от обществено изключване “. Концепцията за общественото изключване е с доста измерения: преди всичко тя се отнася до незадоволително равнище на приходите (бедност), само че също и до неустановеност във връзка с здравето, образованието и заетостта. През 2016 година изплатените компенсации по функционалността са в размер на 249.9 млн. лева, или с 2.5% повече по отношение на миналата година. За парични компенсации - месечни и еднократни, са отделени 44.5 млн. лева, или 17.8% от общите разноски по функционалността. Спрямо миналата година, през 2016 година отделените средства за парични компенсации понижават с 18.7%, а относителният им дял от общите разноски понижава с 4.6 процентни пункта. Общият размер на изплатените компенсации в натура през 2016 година е 205.3 млн. лева, или с 8.6% повече по отношение на миналата година.

С максимален условен дял (46.2%) са целевите помощи за отопление, еднократна целева помощ за издаване на персонална карта, еднократни помощи за покриване на разноските за дневни и квартирни на лицата, получили позволение за лекуване в чужбина от Министерството на здравеопазването, еднократна целева помощ - даване на самостоятелни пакети храни, дентална помощ на ветераните от войните, отвън обсега на главния пакет от здравни действия, обезпечен от НЗОК. По функционалността са включени още разноски за настаняване в спешен център, следено жилище, преходно жилище, център за краткотрайно настаняване или подслон, както и разноски за разнообразни обществени услуги, предлагани в клубове за пенсионери, хора с увреждания и други, центрове за социална поддръжка и центрове за работа с деца на улицата. За тези компенсации са изплатени разноски в размер на 89.95 млн. лева, или 36% от компенсациите в натура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР