Разходите за роботи и безпилотни летателни апарати (дронове) ще нарастват

...
Разходите за роботи и безпилотни летателни апарати (дронове) ще нарастват
Коментари Харесай

Не след дълго разходите за роботи и дронове ще надминат 200 млрд. долара

Разходите за роботи и безпилотни летателни апарати (дронове) ще нарастват приблизително с 19,6% на година, достигайки 201,3 милиарда щатски $ през 2022 година, спрямо 95,6 милиарда $ през настоящата година , сочи прогноза на IDC, представена от TechNews.

В обсъждания интервал роботите ще бъдат преобладаващият сегмент във връзка с разноските, с пазарен дял над 85%. IDC предвижда, че през 2018 година разноските за закупуване на роботизирани устройства ще възлязат на 86,6 милиарда $. По-голямата част от тази сума – над 57% – ще отиде за индустриални роботи, а втори по разноски се обрисува сегментът на обслужващите роботи.

Дискретното произвеждане ще бъде водещо в разноските за роботи: през 2018 година тази промишленост ще похарчи повече от 54 милиарда $ за роботизация. Освен това се чакат обилни вложения от добивната индустрия и опазването на здравето.

Що се отнася до растежа, най-бързо ще се усилват покупките на роботи в търговията на дребно и търговията на едро: средногодишните стойности на напредък (CAGR) за тези две области ще доближат надлежно 32,7% и 30,7% в обсъждания петгодишен интервал.

Същевременно, продажбите на дронове през 2018 година ще възлязат на 9,3 милиарда $. Очаква се този сегмент да пораства по-бързо от пазара като цяло – приблизително с 32,1% за интервала от 2017 година до 2022 година

Според анализатори, повече от половината от разноските за безпилотни летателни апарати ще дойдат от модели, предопределени за корпоративна приложимост, като CAGR индикаторът за този сегмент се чака да доближи 37,1%.

Сред най-големите купувачи на дронове тази година, да вземем за пример, е строителната промишленост, която ще похарчи към 808 млн. $. Други основен консуматор е индустриалният бранш. Бързо ще нарастват разноските за дронове в образованието (CAGR +72,8%) и държавния бранш (CAGR +70,1%).

Най-големият районен пазар на роботи през целия обсъждан интервал ще бъде Китай, с дял не по-малък от 30%, в компанията на Азиатско-тихоокеанския район (с изключение на Китай и Япония), Съединените щати и Япония.

Съединени американски щати пък имат максимален принос в развиването на пазара на дронове тази година – с към 4,3 милиарда $. В покупките на сходни устройства дейни ще бъдат също Западна Европа и Китай. Със средногодишен напредък от 63,2% обаче Китай ще задмине Съединени американски щати и ще стане номер едно пазар за дронове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР