Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване

...
Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване
Коментари Харесай

На 463 млн.лв. са нараснали разходите за болнични за 3 години

Разходите за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване са нарастнали за интервала 2016 - 2019 година от 253 милиона лева на малко под 463 млн. лева

Това сподели на брифинг в Министерски съвет общественият министър Деница Сачева, която показа разбор за аргументите за повишаване на изплатените от държавното публично обезпечаване на компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

Анализът сочи, че има повишаване на общия брой издадени болнични листове за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване. За 2018 година те са 2 млн. 243 хиляди. За 9 години растежът на болничните е с 52.2%.

Увеличават се изплатените от държавното публично обезпечаване работни дни заради общо заболяване. Отчетеният растеж е с 36.7%. Нарастват броят на осигурителните дни - 134%.
 Работодателите изрично срещу да заплащат първите три дни от болничния
Работодателите изрично срещу да заплащат първите три дни от болничния

Притеснение са, че държавното управление желае да резервира статуквото

Има растеж на среднодневния размер на паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност, през 2018 година - 27 лева

Броят на издадените болнични листове - за най-младите понижава, само че за хората над 55 година се усилва. Болничните до 7 дни са най-често издаваните, само че не са причина за общия растеж, който се дължи най-вече на болнични дни с дълготрайност от 8 до 30 календарни дни.

60% от издадените листове са в Пловдив, София, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас.
 Предлагат работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината
Предлагат работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината

Сред предложенията е и персоналния доктор да дава по-малко дни болнични

7 са икономическите действия, които образуват 50% от издадени болнични - търговия на дребно с коли, осведомителни технологии, недвижими парцели, административни действия, бюджетни организации, произвеждане на облекло, строителство, хотелиерство.

Най-голям брой болнични са издавани на лицата трета категория труд - 76% от всички, има съществуване на сезонен съставен елемент - максимален болнични се издават януари, февруари, март и късната есен.

88% от издадените болнични листове са издадени от лечебни заведения от извънболничната помощ.

Най-често се издават за бронхит, увреждане на дисковете в пояса, остра зараза на дихателните пътища, вирусна зараза, заплаха от аборт.

Вчера са разисквани ограничения за ограничение на злоупотребите с болнични, през днешния ден са показани в Министерски съвет. Те би трябвало да бъдат разисквани в Националния съвет за тристранно съдействие.
 Първият ден от болничните остава заплатен, отсече Борисов Обновена
Първият ден от болничните остава заплатен, отсече Борисов

Премиерът отхвърля да се санкционират същински болните поради тарикатите

Причините, споделени от работодателите, са свързани с ваканции, търсене на благоприятни условия за увеличение на свободно време, изключително по време на училищен ваканции , лятото за втора сезонна работа и ориентиране от работодатели за да не се заплащат заплати.

Една от ограниченията ще е усилване на инспекциите за непочтеност на лекари и работодатели.

По коледните и новогодишните празници няма фрапантно увеличение на болничните. На 23 декември са издадени 2 806, на 27-ми - 3296, на 30-ти - 3341, а на 2 януари - 7 123.
 Синдикатите оферират работодателите да заплащат 5 дни от болничния
Синдикатите оферират работодателите да заплащат 5 дни от болничния

От КТ " Подкрепа " настояха Борисов да свика незабавно НСТС

Припомняме, че концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

На 19 ноември министър председателят Бойко Борисов съобщи, че първият ден от болничните остава заплатен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ " Подкрепа " и КНСБ бяха безапелационни, че няма да се откажат от митинга.

От синдикатите оферират работодателите да заплащат първите пет дни на болничния. Правителството предлага работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината.
 Обещанието на Борисов не отхвърли КТ
Обещанието на Борисов не отхвърли КТ " Подкрепа " и КНСБ от митинга

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се вършат опити

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не желаят да заплащат първите три дни от болничния . Според тях държавното управление цели да резервира статуквото.

След това от КНСБ обявиха, че дългите болнични усилват разноските на работодателите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР