Разходите за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване през

...
Разходите за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване през
Коментари Харесай

НОИ е изплатил над 195 млн. лв. повече за болнични

Разходите за обезщетение за краткотрайна неработоспособност заради общо заболяване през 2018 година са 557 млн. лева или със 195 млн. лева повече по отношение на 2014-а. Това обявиха от Националния застрахователен институт, представени от " Монитор ". Експертите регистрират сериозен растеж на издадените болнични за общо заболяване. С 344, 4 хиляди са се нараснали издадените листи от 2014 година до 2018 година
Близо с 21,9% са повече издадените болнични за интервал от 15 до 30 календарни дни. Сериозен е скокът и на хората, употребили обезщетение до 3 работни дни, като те са с 47,3% повече по отношение на 2014-а, излиза наяве още от статистическите данни на Института.
От там показват, че най-голяма финансова тежест обаче оказва краткотрайната нетрудоспособност до 30 дни. За 5 години изплатените от държавното публично обезпечаване работни дни във краткотрайна нетрудоспособност нарастват с 20 на 100, а разноските – с над 50 на 100.
Национален осигурителен институт алармира и за злоупотреби с болнични листовe. Става дума за публикуван болничен и обзор на разположение, което по същото време не е било в България. Историята е фрапантна с това, че на жена от врачанския район, на която е публикуван болничен лист за лекуване в къщи след хоспитализация, отпътува в чужбина. Преди да изтече болничният ѝ обаче различен доктор ѝ издал продължение без въобще да я е виждал, защото е била в чужбина. Според сигнала за този случай, получен в Национален осигурителен институт, издаването на болничните става по телефона и е стимулирано със 100- 200 лева По-късно дамата не е обжалвала решението на Национален осигурителен институт за прекъсване на заплащанията по нейните болнични листи и е възстановила сумите по тях.
От Института имат информация и за различен врачанин с 6-месечен болничен, който отпътувал за Съединени американски щати. За да се открият тези нарушавания, е нужна взаимна работа на няколко институции, безапелационни са от Национален осигурителен институт.
Според Надя Василева от Асоциация BG Staffing би трябвало да се сътвори цифров трудов указател, в които да са обединени няколко институции, които елементарно с един клик да реализират надзор по досиетата на някогашни и бъдещи чиновници. Ако един шеф влезе в подобен указател и види претендентът за работа какви болнични е вземал последните 3 години, по кое време и по какъв начин е започвал и напускал работа, ще може да реши и даже да алармира в случай че нещо го тормози, изясни Василева, чиято концепция към този момент била разисквана на кръгла маса с бизнеса и Социалното министерство и се готви план за основаването на регистъра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР