Разходите за нови автомобили в Русия намаляха наполовина миналата година,

...
Разходите за нови автомобили в Русия намаляха наполовина миналата година,
Коментари Харесай

Санкциите качиха руснаците обратно в старите коли

Разходите за нови коли в Русия понижиха на половина предходната година, откакто автомобилната промишленост усети цялостната мощ на западните наказания, наложени ѝ поради спора в Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Резултатът - спад на производството, повишаване на цените и преориентиране на купувачите към по-евтини използвани модели коли.

Анализаторите към момента разискват цялостното влияние на икономическите наказания върху Русия. Няма подозрение обаче, че те са засегнали тежко нейната автомобилна промишленост, която е мощно подвластна от задгранични производители и от вносни елементи.

Миналата година похарчените средства за нови коли са спаднали с 52% до 1,5 трилиона рубли (20,4 милиарда долара), а продажбите на нови коли са намалели с 58,8%. Производството на коли също падна до най-ниското си равнище от разпадането на Съветския съюз през 1991 година Причината е, че западните производители на коли затвориха производството и разпродадоха заводите си в страната.

Общите разноски за нови и използвани леки коли понижават с над 15% през 2022 година, тъй като инфлацията покачва цените и намалява стандарта на живот, съгласно организацията за разбори Autostat.

Данните демонстрират, че през 2021 година повече от 55% от всички продадени автомобили са употребявани - близо 3/4 от всички коли.

" Парите се вляха в пазара на използвани коли под формата на по-високи цени на колите втора ръка, до момента в който в това време структурата на пазара на нови коли се промени доста ", съобщи основният изпълнителен шеф на Autostat Сергей Удалов.

" Бюджетните лади и китайските коли с цени от 2 милиона рубли и повече остават, до момента в който първокласните марките съвсем напълно напуснаха ", регистрира той.

Според статистическата организация " Росстат " годишната инфлация от 11,9% предходната година е съдействала за почти 1% спад в действителния наличен приход на руснаците.

Autostat сочи, че междинната цена на продадените нови коли през предходната година се е повишила със 17% до 2,33 милиона рубли, а тази на използваните коли се е нараснала с 32% до 890 000 рубли.

Чешкият производител на коли Skoda Auto, поделение на Volkswagen, заяви, че доставките за Русия са намалели с 80% през 2022 г. Volkswagen затвори заводите си в Русия и спря вноса, само че към момента не се е съгласил на продажба като някои от сътрудниците си.

Френската Renault продаде мажоритарния си дял в съветската АвтоВАЗ на съветската страна за единствено една рубла, само че с шестгодишна алтернатива да го изкупи назад. Купувач от същата страна закупи активите на Nissan за едно евро.

Вносът на използвани коли процъфтява от предходната година, като японските са отпред.

Япония наложи ограничавания върху износа на скъпи коли за Русия, само че колите, импортирани от физически лица, са освободени от рестриктивните мерки.

Пазарните анализатори чакат продажбите на нови коли през тази година да набъбнат от 687 370 през 2022 година до към 800 000, само че към момента доста по-малко по отношение на над 1,6 милиона продадени автомобила през 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР