Разходите за батерии за електромобили се покачват, но въпреки това

...
Разходите за батерии за електромобили се покачват, но въпреки това
Коментари Харесай

Задават ли се по-евтини електромобили

Разходите за акумулатори за електрически автомобили се повишават, само че все пак автомобилните компании пускат електрически коли на все по-достъпни цени. На пръв взор парадоксално, това е методът за привличане на повече купувачи, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
 
Американският производител " Дженерал мотърс " (General Motors), да вземем за пример, разгласи предходната седмица нов по-евтин модел от гамата си. Той ще носи името " Шевролет Екуинокс “ (Chevrolet Equinox) и ще е стилен високопроходим електрически автомобил. От компанията въпреки всичко не разкриват каква ще е цената му, до момента в който не наближи датата, на която ще бъде пуснат в продажба – след към година.
 
Високопроходимите коли на американския пазар са относително евтини по отношение на междинната цена на електрическите автомобили в страната, която е към 65 000 $, съгласно данни на профилираната онлайн платформа за оценяване на коли Edmunds.com.
 
Достигане на цена от към 30 000 $ за електрически автомобил, и повишение на пробега му с едно зареждане до близо 300 благи (480 километра), е от основно значение, с цел да се откажат всеобщите купувачи от колите, задвижвани от мотори с вътрешно горене, показват анализатори от сектора.
 
Автомобилната промишленост е достигнала тази цел, съгласно Айвън Дрюри, шеф на отдела за разбори на Edmunds.com.
 
Ако " Шевролет Екуинокс " разполага с добре разгърнато вътрешното пространство с доста място за багаж и пасажери, и в случай, че дизайнът му е сходен на актуалните високопроходими модели, задвижвани с обичайни изкопаеми горива, той има късмет да добие необятна известност, настояват анализатори.
 
Един на всеки пет нови автомобила, продадени в Съединени американски щати, са компактни високопроходими модели, което ги прави най-популярният сегмент на американския пазар.
 
Високопроходим автомобил, задвижван от акумулатори, и с цена от 30 000 $, е малко над цената на сходен стандартен автомобил. Например цената на " Тойота Ар Eй Ви 4 " (Toyota RAV4), най-продаваният модел в сегмента, както и най-продаван автомобил в Съединени американски щати, който не е пикап, стартира от малко над 28 000 $.
 
Само до преди няколко години електрическите транспортни средства бяха или скъпи и ориентирани към по-заможните купувачи, или по-евтини, само че с стеснен обсег на пробег. Базова версия на " Тесла Модел 3 " (Tesla Model 3),  която е с най-ниска цена от гамата на водача по продажби на електрически автомобили в Съединени американски щати, стартира от над 48 000 $. Електрическият вседеход на марката " Тесла Модел Екс Ес Ю Ви " (Tesla Model X SUV) пък стартира от над 120 000 $.
 
Единствените електрически автомобили с начална цена под 30 000  $ (включително доставката) в този момент са " Нисан Лийф " (Nissan Leaf) и " Шевролет Болт " (Chevrolet Bolt). И двата са по-малки от характерен стилен високопроходим автомобил. Точно 30 000 $ костват моделите " Мини Купър Електрик " (Mini Cooper Electric), " Мазда Ем Екс 30 " (Mazda MX30) и " Хюндай Кона Електрик " (Hyundai Kona Electric).
 
Начални цени от 40 000 $ имат " Ниро И Ви " (Niro EV) на " Киа " (Kia), " Айоник 5 " (Ioniq 5) на " Хюндай " (Hyundai), пикапът " Еф-150 Лайтнинг " (F-150 Lightning) на " Форд " (Ford), " Фолксваген Ай Ди 4 " (Volkswagen ID.4), " Кю 4 и-трон " на " Ауди " (Audi) и " Тесла Модел 3 ".
 
" Дженерал мотърс " обаче може да се затрудни да поддържа цената на " Шевролет Екуинокс " към 30 000 $, значително поради покачващите се цени на метали като литий, мед, кобалт и никел, които са основни първични материали за производството на автомобилните акумулатори. Фактор за повишаването им е ограничавания брой мини, които ги добиват, и възходящо им търсене, защото съвсем всички автомобилни производители показват нови електрически модели.
 
 istock istock
През първата половина на годината продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати са нарастнали с 68 % по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки близо 313 000 броя.
 
Някои електрически автомобили в Съединени американски щати могат да поевтинеят с влизането в действие на федерални данъчни заеми, на стойност до 7500 $, през идната година. Те са част от Закона за понижаване на инфлацията, напомня АП.

Колко коства да карате електрически автомобил у нас

Изпълнението на федералните условия обаче може да затрудни някои автомобилни компании. Според новия закон транспортните средства, както и батериите ще би трябвало да се сглобяват в Северна Америка, а също от там би трябвало да е произходът и на суровините и съставените елементи за батериите. Повечето първични материали като литият, основен за производството на акумулатори, в този момент се внасят от Китай и други страни.
 
" Дженерал мотърс " към този момент има цех за произвеждане на акумулатори в Уорън, Охайо, а също по този начин възнамерява още два сходни в страната. Новият електрически модел " Шевролет Екуинокс " пък ще бъде сглобяван в Мексико. Компанията работи върху покриването на останалите критерии за приемане на данъчен заем. " В момента в действителност работим по разпоредбите и наредбите ", сподели Стив Майорос, вицепрезидент по маркетинга на " Шевролет ". Но с цел да извърши компанията всички федерални условия, и да получи данъчен заем в цялостен размер, може да са нужни няколко години.
 istock istock
Американският авто колос поема по-голям надзор над веригите си за доставки за произвеждане на електрически автомобили. До средата на това десетилетие компанията ще измести от първото място " Тесла ", като най-купувана марка електрически коли, съобщи Мери Бара, основен изпълнителен шеф на " Дженерал мотърс ". " Шевролет Екуинокс " е стъпка в тази посока, добави тя.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР